Начало / All / Защо всеки предприемач трябва да има силен бизнес ментор?

Защо всеки предприемач трябва да има силен бизнес ментор?

Бизнес ментор

Вашите близки и приятели, интернет, списанията и дори далечните познати могат да ви предоставят стабилен всекидневен поток от информация. Анализатори, консултанти, служители в индустрията, както и добрите контакти в социалните мрежи, могат да споделят с вас експертните си знания за конкретни ситуации и нужди, с които бихте се сблъскали. Само менторът обаче, наистина може да споделя мъдрост с вас дългосрочно и постоянно.

Менторът е човек с повече опит от вас в предприемачеството, който служи като ваш доверен приятел през дълги периоди от време, обикновено без заплащане. А защо го прави? Преди всичко като жест към своята общност и към обществото като цяло. Може да го прави, за да развие умения на учител, мениджър, стратег или консултант. Но истинските менторски взаимоотношения действат и в двете посоки — менторът също учи за нови идеи от вас, така както вие учите непреходни мъдрости от него.

Каквито и да са ползите за ментора, ползите за вас, предприемачът, са още по-големи:

Към кой друг можете да се обърнете?

Вече нямате шеф, от който да искате съвет или насока — може би все още нямате дори и служители. Действате напълно самостоятелно, но не се налага. Всеки има нужда от добро и надеждно второ мнение, а понякога дори и само емоционална подкрепа.

Тази нужда е още по-голяма за един предприемач, който тепърва стартира своя първи бизнес – ще има моменти, в които ще сте объркани; ще има моменти, в които ще напредвате бавно. Може в тези ситуации всичко, от което имате нужда да е просто лека корекция в пътя, по който вървите. Корекция, която може да дойде от човек с опит, наблюдаващ отстрани, а именно вашият бизнес коуч.

Той вече е „минал по този път“

Елинор Рузвелт казва:

„Учете се от грешките на другите. Не можете да живеете достатъчно дълго, за да повторите всяка една от тях.“

Учите се от грешките и успехите на другите. Няма нужда менторът ви да има опит във вашата конкретна сфера, макар това да е огромен „плюс“. Няма нужда да е наясно с най-новите тенденции или технологии – за тези неща си имате други източници. Неговата роля е да споделя с вас уроци от своя опит, с надеждата по този начин да ги научите малко по-бързо и по-лесно. Да, човек учи най-добре от грешките си, но най-успешните хора учат и от грешките на другите.

     Подобна статия: Навиците на най-богатите хора (инфографика)

Безплатно е (най-често)

Ако нямате голям бюджет, това е много важен фактор. Докато добрите консултанти могат да предложат и неща, които един ментор не може, те струват пари, обикновено няколкостотин лева на месец. Менторите обаче са готови да предлагат подкрепата си безплатно в името на това, че ви помагат да развиете себе си и своя бизнес по-добре.

Макар и вашият бизнес ментор да не изисква от вас заплащане, показвайте често своята благодарност към него – ако мислите, че можете да допринесете с нещо към неговия бизнес, направете го; нека той знае, че в случай на нужда той може да разчита на вас; уважавайте го и показвайте признателността си;

Разширява вашата мрежа от бизнес контакти

Вашият ментор, бидейки опитен човек в бизнеса, вероятно ще има голяма мрежа от познати и може да ви предложи достъп до много повече опитни хора, отколкото познавате в момента. Освен това ще бъде много по-склонен да отвори тази мрежа за вас, отколкото за случайно запознанство направено на някое нетуъркинг събитие.

В някои случаи правилният контакт с нов партньор, клиент или инвеститор, може да изстреля бизнеса ви силно напред. Не подценявайте мрежата от приятели и познати, която вашият ментор има.

     Подобна статия: Няколко вида стартъп? – Вижте кой е вашият!

Надеждни, дългосрочни отношения

Вашият ментор няма скрити мотиви – не иска да ви продава услуга или продукт. Това, в съчетание с опита, който притежава, създава добра основа за взаимно доверие. С развитието на отношенията ви във времето, това доверие може да стане още по-силно. Вашето време, прекарано с ментора, ще става толкова по-ефективно и плодородно, колкото повече той опознава вас и бизнеса ви и разбира се, вижда позитивно отношение и добра оценка от ваша страна.

 

Както виждате, ползите от бизнес ментора са много, а риск на практика няма. Няма какво да губите, а можете да спечелите всичко, ако си намерите добър ментор. Всеки предприемач би трябвало да открие своя правилен бизнес ментор.

Следваща статия от поредицата: Как да откриете своя бизнес ментор?

Picture credit: Decoded Conference

Автор: StartIt Smart | Pre-Accelerator

StartIt Smart | Pre-Accelerator
Екипът на интензивната стартъп програма, Start It Smart | Pre-Accelerator, ще публикува свежи и полезни статии на тема стартиране и развитие на бизнес. Можете да разберете повече за Преакселераторската програма на Start It Smart, на нейния уебсайт, Facebook и Twitter профили.