Начало / Новини / Джуниър Ачийвмънт започва програма за насърчаване на зеленото предприемачество

Джуниър Ачийвмънт започва програма за насърчаване на зеленото предприемачество

Джуниър Ачийвмънт започва програма за насърчаване на зеленото предприемачество

80 младежи от България и Норвегия ще участват в проекта, който се реализира с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Джуниър Ачийвмънт България стартира нова образователна инициатива, която ще развива екологичното мислене и зелените идеи у бъдещите предприемачи. 80 младежи на възраст между 15-19 години от България и Норвегия ще получат знания за изграждането на бизнес, отговорен към околната среда, и ще създадат заедно проекти, реализиращи основната идея на програмата – зелено предприемачество за устойчиво развитие. Инициативата, която досега няма аналог в страната, е финансирана от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.(www.ngogrants.bg).

Младите предприемачи, които ще се включат в програмата, ще получат знания за започване на свой собствен бизнес, както и ще придобият практически опит как да влагат екологичното си мислене в производствените процеси и продуктовия дизайн. В рамките на инициативата бъдещите лидери ще се включат в онлайн обучителен курс по зелено предприемачество с лектори от България и Норвегия, както и ще вземат участие в едноседмичен иновационен „Еко лагер”. По време на лагера младежите ще представят свои зелени бизнес идеи, а три от най-добрите концепции ще получат менторска подкрепа за практическата им реализация. Цялостното развитие на програмата – от провеждането на лекционните курсове до осъществяването на международния иновационен лагер за екологични идеи – ще продължи до 30 април 2015 г.

Джуниър Ачийвмънт България

„Основен приоритет на амбициозния проект, който започваме, ще бъде възпитаване на чувствителност към проблемите на околната среда у младите хора. Зеленото мислене ще даде на бъдещите предприемачи предимството не само да бъдат най-добри в бизнеса, но и да са отговорни към биоразнообразието. Надявам се, че сред идеите, които ще генерират учениците в хода на програмата, ще се крият решения за бъдещи проблеми пред обществото ни.“ – заяви Милена Стойчева, Изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България. „Не случайно цялата инициатива е насочена към ученици в гимназиален курс, защото сред тях са новите лидери, и като такива, те трябва да реализират идеите си не само с предприемачески дух, но и със зелено природосъобразно мислене”. – пояснява тя.

За цялостната реализация на проекта Джуниър Ачийвмънт България ще си сътрудничи с норвежката организация Young Enterprise Sogn og Fjordane. Двете организации ще си помагат при разработването и осъществяването на обучителната програма по зелено предприемачество за ученици от гимназиален курс. Основната цел пред инициативата ще е да се споделят добри практики в сферата на екологичните иновации, да се генерират бизнес идеи, отговорни към природата, и да се изгради стабилна международна мрежа между ученици, където те свободно да обменят опит и идеи в сферата на опазването на околната среда и бъдещи бизнес проекти.

Научете повече за проекта.


Автор: Редакторски Екип

Редакторски Екип
Редакторският екип на Entrepreneur.bg е съставен от млади, амбициозни и креативни хора. Целта му е да информира читателите на Entrepreneur.bg за интересните неща, случващи се около българското и световно предприемачество.