Начало / Интервюта / Личности / Стефка Мавродиева е новият главен директор „Дигитализация“ на Nasekomo

Стефка Мавродиева е новият главен директор „Дигитализация“ на Nasekomo

Стефка Мавродиева

Българската биотехнологична компания Nasekomo ускорява темпото си на дигитализация с привличането на нов главен дигитален директор. От средата на март ключовата позиция заема Стефка Мавродиева. Назначението идва няколко месеца след като компанията привлече инвестиция от 8 милиона евро за растеж и след като в края на миналата година Nasekomo и Сименс България обявиха стратегическо партньорство за дигитализиране на отглеждането на Hermetia Illuces за индустриални цели.

В новата си роля Стефка Мавродиева ще отговаря за разработването и изпълнението на дигиталната стратегия на Nasekomo, включваща управление и интерпретиране на големи обеми данни, автоматизация, управлявана от изкуствен интелект, интеграция на технологии и кибер сигурност. Тя ще играе ключова роля в усилията на компанията да разшири операциите си на нови пазари чрез новаторския за насекомната индустрия франчайз модел.

„Вдъхновена съм да се присъединя към Nasekomo в този ключов момент от растежа на компанията“, споделя г-жа Мавродиева. „Впечатлена съм от потенциала за иновации и пълна дигитализация на бизнеса. Плановете за развитиe и експанзия в глобален мащаб посредством цялостна автоматизация чрез изкуствен интелект, са уникални по рода си. Това на практика не е правено до момента. Компанията предоставя уникална възможност да се революционизира индустрията за биопреобразуване на насекоми и съм уверена, че с моя опит и експертиза ще помогна за постигането на нейните цели.“

Стефка Мавродиева има над 20-годишен опит в IT с фокус върху управлението на стратегически програми, свързани с дигитализация, облачни решения и цялостно развитие на бизнеса. През последните седем години е част от екипа на Experian, като в Nasekomo идва от позицията директор „Софтуерно инженерство“ и ръководител на развойния център на Experian в София.

Амбицията на Nasekomo да бъде иноватор в динамично развиващата се индустрия за насекоми подтиква компанията да работи за мащабиране на достъпа до технологиите за биоконверсия чрез франчайз модел и мрежа от дигитализирани ферми. Ключова предпоставка за постигането на тази цел е разработването на смарт технологии и обучението на изкуствен интелект за всички етапи от процеса на отглеждане на насекомите, производството на протеин и свързаност между фабриките. Nasekomo вече притежава серия от международни патенти за роботизирани решения в тази сфера, което й дава технологично предимство пред конкурентите от други страни.

Както амбициите, така и културата на компанията импонират на моята натура и вярвам, че тук ще открия нови възможности да приложа досегашния си опит, изследвайки напълно нови територии в областта на биотехнологиите в синергия с новостите в технологичния свят“, сподели още Стефка Мавродиева – новият главен директор „Дигитализация“ в Nasekomo.


Автор: Entrepreneur Team