Начало / За напреднали / Правителството настоява дистанционната работа да е от фиксирано място

Правителството настоява дистанционната работа да е от фиксирано място

online-education

Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса на труда с които се приема дистанционната работа да е от фиксирано място. Законопроектът, представен от Министерския съвет, получи подкрепата на 136 народни представители, докато петима се въздържаха.

Според новите разпоредби, работодателят ще има възможност да предприема необходимите мерки за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, като се базира на информацията, предоставена от работника или служителя, относно характеристиките на осигуреното от него работно място. Въведена е възможност за използване на автоматизирана система за отчитане на отработеното време.

Въведено е и така нареченото “право на изключване”, което позволява на работника или служителя, извършващ работа от разстояние, да не отговаря на комуникация, инициирана от работодателя, по време на междудневната и седмичната почивка.

Регламентира се и основание за намаляване на отговорността на работодателя при настъпване на трудова злополука, когато работещият от разстояние не е спазил правилата за безопасност и здраве при работа.

Измененията са подкрепени от Комисията по труда и социалната политика и Комисията по електронно управление и информационни технологии в Народното събрание. В доклада на комисията по електронно управление се посочва, че законопроектът е приет от водещата социална комисия, но с направени бележки между първо и второ четене, че трябва да има повече гъвкавост в работата от дистанция и да не се вписва откъде точно се работи в самия договор или анекс към него.


Автор: Entrepreneur Team