Начало / Любопитно / Варна и Клуж стават първите европейски градове, побратимени на база иновации и стартъпи

Варна и Клуж стават първите европейски градове, побратимени на база иновации и стартъпи

13

Първото в историята на Европейския съюз побратимяване, базирано на иновационните екосистеми на два града ще се случи през 2023 г. по време на Innowave Summit. Това ще бъдат Варна и румънският град Клуж-Напока, съобщи председателят на Български бизнес форуми Димитър Василев по време на срещата на върха на Европейския иновационен съвет. Във форума участваха еврокомисар Мария Габриел и лидери от европейската Coalition of the Willing.

„Представих съвместната работа на иновационните екосистеми на Варна и Клуж-Напока през последните 4 години, през които постигнахме много положителни резултати за нашите иноватори, стартъпи, университети, клъстери, неправителствени организации, за бизнеса и гражданите на двата града“, заяви Василев. – Като естествен резултат от съвместната работа, ще се случи и първото в европейската история побратимяване на два града, основано на сътрудничеството между техните иновационни и стартъп екосистеми.“

Срещата на върха на Европейския иновационен съвет цели ускоряване ефективното прилагане на Новата европейска програма за иновации, за което е сформирана и работната група от европейски лидери и експерти Coalition of the Willing. Всяка от страните – членки на работната група представи инициативите, с които ще участва в изпълнението на програмата.

„Гордея се да видя, че от България идват най-голям брой инициативи от всички 14 европейски страни, дали заявка за такива“, коментира председателят на Български бизнес форуми. Първият проект, с който страната ни е представена, е създаването на фонд „Иновации и изследвания“ и прилагане на образователния подход „отдолу-нагоре“ за обучение в Европа. Той ще бъде създаден по модел именно на румънския град Клуж-Напока, финалист за титлата „Европейска столица на иновациите 2020“.

В рамките на Новата европейска програма за иновации ще бъде развивана и Дълбокотехнологичната иновационна долина (Varna Deep Tech Port), като възможност за въвеждане на експериментално образование и инкубатор за стартиращи предприятия. Формалният й старт беше даден през октомври в Икономически университет – Варна.

Като основен инициатор и координатор на европейската инициатива Global StartupVillages, Димитър Василев предлага в Новата европейска програма за иновации да бъде включена индивидуална подкрепа за млади предприемачи в селските и отдалечени райони.

Eдна от най-значимите високотехнологични конференции в Югоизточна Европа с основен фокус върху цифровизацията на частния и публичния сектор и засилването на цифровата трансформация и трансфера на технологии, Innowave Summit, също е в списъка с български инициативи.

Само след няколко месеца започва реализацията на друг значим проект – BOOST. Той ще се осъществява съвместно между Варна, Клуж-Напока, Тарту (Естония), Вейле (Дания) и Барселова (Испания). В рамките на междурегионалното сътрудничество участниците ще разработят 5-годишна програма от дейности в областта на иновациите, като се основават на съществуващите иновационни стратегии и политики с ясни механизми за публично и частно финансиране. Целта е максимално да се увеличи стойността на иновациите за обществото и да се намалят различията в иновационното развитие между европейските региони.


Автор: Entrepreneur Team