Начало / За напреднали / Какви са икономическите ползи за Катар от домакинството на Световното първенство по футбол през 2022?

Какви са икономическите ползи за Катар от домакинството на Световното първенство по футбол през 2022?

mario-sh

Домакинството на световно първенство по футбол е чест от най-висок ранг, като Катар е първата арабска страна, която може да се похвали с нея. Плюсовете, които могат да се извлекат от едно подобно мероприятие, са много и са свързани със спорта само частично. 

И докато масовия футболен фен потрива доволно с ръце, очаквайки старта на турнира, за да направи съответните печеливши залагания в онлайн казино, и да докаже авторитета и знанията си по теми като “световно първенство прогнози”, то хората в страната домакин имат една малко по-различна гледна точка, свързана предимно с икономическите облаги, които могат да извлекат. Нека да проследим заедно кои са основните финансови ползи за страната и по какъв начин те могат да окажат положително влияние за икономическия ѝ растеж. 

Инвестиции в инфраструктурата

По официални данни Катар е похарчил внушителните 220 милиарда долара за изграждане на разнообразна инфраструктура от световна класа, включително нови пътища, обществен транспорт, хотели и спортни съоръжения. Мачовете ще се провеждат на осем високотехнологични стадиона, осигуряващи максимален комфорт за зрителите и самите футболни отбори. 

По-глобалната идея е в хода на времето, инфраструктурните инвестиции да привличат все повече и повече туристи, правейки Катар една далеч по-популярна и позната дестинация. Очаква се 1,5 милиона фенове да посетят страната само по повод на историческото спортно събитие, а то от своя страна да даде тласък на туризма и хранително-вкусовата индустрия, като положителният ефект се усеща осезаемо поне още 20 години.

Стимулиране на местния бизнес

Катар 2022 ще влезе в историята като първото световно първенство по футбол, проведено на територията на Близкия изток. Мероприятието ще посрещне милиони фенове и отбори от цял свят, стимулирайки бизнеса и инвеститорите в региона и подобрявайки имиджа на локацията за пред света.

Ангажиментът, който Катар пое, особено в областта на изграждането на спортна инфраструктура, осигури работа и проекти на множество местни фирми, които вложиха целия си потенциал, за да гарантират резултат от най-висока величина. Според изчисленията този процес е отворил над 1 милион нови работни места, а откакто държавата спечели домакинството през 2010 година, до днешна дата, брутният ѝ вътрешен продукт се е увеличил с 4,5%. 

Възползване от програмите за стимулиране на футбола на FIFA

Не са необходими сложни футболни прогнози, за да се предвиди, че приходите от едно подобно мероприятие са сериозни. Постъпленията на FIFA само от билети са били от порядъка на 5,4 милиарда долара през 2018, което е ръст от 16% спрямо 2014 година. Но като организация с нестопанска цел, тя не може да ги запази за себе си, а реинвестира по-голямата част за различни футболни каузи, най-често в страната домакин. По подобен сценарий би се развил и сценарият в Катар.

Отделно, приходите от продаване на права за излъчване и сключване на рекламни сделки също са доста сериозни сами по себе си и представляват доста сериозен икономически стимул за реализиране за първенство от подобен ранг. 

Един успешно проведен турнир от първостепенна спортна величина би отворил вратите на целия регион към подобни домакинства в бъдеще, което би имало положително икономическо влияние, съпроводено с доста изкушаващи финансови стимули за всеки един потенциален организатор. 


Автор: Entrepreneur Team