Начало / За напреднали / Все по-често плащаме с карта сутрешното си кафе, с над 40% са скочили плащанията на POS терминали за първата половина на 2022 г.

Все по-често плащаме с карта сутрешното си кафе, с над 40% са скочили плащанията на POS терминали за първата половина на 2022 г.

UniCreditBulbank

  • Новите еко карти Visa, които издава банката, също се радват на нарастващ интерес от клиентите и 20% месечен ръст след старта на предлагането им;
  • Със замяната на пластмасовите карти с карти от биоразградими материали УниКредит Булбанк и Visa затвърждават ангажимента си към устойчивото развитие

 

Все по-често плащаме с карта покупки на минимална стойност като например сутрешното кафе и пакет дъвки, показват данните на УниКредит Булбанк и Visa в България. Така за първата половина на годината плащанията на POS терминали на клиенти на банката са се увеличили с 43% спрямо първите шест месеца на 2021 г.

От УниКредит Булбанк очакват и допълнително засилване на тенденцията към увеличение на картовите разплащания, благодарение на иновацията, която предлагат в партньорство с Visa – биоразградими карти от еко материали. Те са създадени по нова технология, която позволява производството на дебитна карта със здравината на познатите ни PVC карти, но 84% от всички материали са екологично чисти. Сърцевината на PLA картата е произведена 100% от влакна от кочана на царевицата, а останалата част от растението остава да се използва в животновъдството. Благодарение на естествените материали, използвани за направата на PLA картите, те могат напълно да се разграждат, а при горене не отделят токсични изпарения.

Неотдавнашно глобално проучване, на което Visa е партньор, показва, че темата за устойчивото развитие става все по-важна за потребителите и мнозинството от тях отдават предпочитанията си на продукти, щадящи околната среда. Така например, 70% от представителите на поколението Z ясно са заявили, че искат да направят промяна към по-устойчив и екологичен начин на живот, а половината от всички запитани са посочили, че искат компаниите да работят за това да направят зелените продукти по-достъпни. 

„Щастливи сме, че заедно с партньорите ни от Visa в България успяваме да направим съществена крачка в стремежа ни да реализираме бизнеса си устойчиво. Вярваме, че всяко действие в посока ограничаване на употребата на пластмаса е действие с дългосрочен положителен ефект за околната среда. Благодарни сме и на нашите клиенти, които ни подкрепят в тези усилия и заедно успяваме да трансформираме потребителските си навици в името на по-устойчиво бъдеще,“ коментира Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк.

„Един от фокусите на Visa е да вдъхновява потребителите да водят по-устойчив живот чрез дигиталните разплащания, както и да съдейства за премахването на всички пречки пред тази промяна в поведението. Ние подкрепяме банките и компаниите за финансови услуги да въвеждат устойчиви технологии в платежната система, за да насърчат потребителите да правят екологично осъзнат избор, когато изразходват средства. Щастливи сме, че благодарение на партньорството ни с УниКредит Булбанк ще помогнем за намаляване на употребата на пластмаса като част от цялостната ни политика за по-чиста околна среда,“ добавя Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

УниКредит Булбанк в партньорство с Visa започна замяната на досегашните карти Visa Debit & Visa Gold Debit с картите от ново поколение в началото на лятото. Скоро към PLA семейството на банковите карти ще се присъединят и UniCredit Shopping card – кредитна карта с възможност за разсрочване покупките на вноски и Visa Business Leader – международна безконтактна бизнес дебитна карта. В следващите 18 месеца, най-масово използваните банкови карти в мрежата на УниКредит Булбанк ще са произведени от царевични влакна (PLA) или над 1 млн. новоиздадени и подновени карти, като част от тях ще бъдат транспортирани по море с цел намаляване на вредните газови емисии наполовина.

С цел ограничаване на използването на пластмаса, банката увеличава и валидността на картите от 4 на 6 години. Инициативата е част от стратегията на двете финансови институции за устойчив бизнес и насърчаване на промяната на начина на производство на карти и отражението му върху вредните емисии.

По данни на УниКредит Булбанк, се наблюдава засилено търсене на новите карти, като след стартиране на предлагането им се отчита повишението от 20% за месец август 2022 г. в сравнение с месец юли 2022 г. Но освен ограничаване на употребата на пластмаса, банката, лидер в дигиталните услуги, се стреми да насърчава и улеснява потребителите си в ползването и на широкия набор от дигитални банкови услуги.

„Вече над 15% от нашите картодържатели са с дигитализирани карти и поведението им показва, че това наистина им носи много удобство. Данните ни сочат, че след дигитализиране на картата, тоест след като клиентът получи възможността да плаща с телефона или смарт часовника си, броят на плащанията скача тройно за месец. Към края на миналия месец сме отчели над 3 милиона дигитални плащания“, казва Борислав Генов, Директор Банкиране на дребно и член на УС на УниКредит Булбанк.

По изчисления на банката само благодарение на възможностите за електронно подписване на документи за всички видове карти, доставка на адрес на картата и е-ПИН в Булбанк Мобайл са спестени 650 хиляди страници.


Автор: Entrepreneur Team