Начало / All / Теодора Петрова-Василева, ABB България: Автоматизацията ще бъде задължителна за строителството на нови домове

Теодора Петрова-Василева, ABB България: Автоматизацията ще бъде задължителна за строителството на нови домове

thumbnail (2)

Инвестират ли българите в иновативни технологични решения и какви са ползите от това домовете ни да стават все по-умни и свързани? От какви стандарти се нуждае този сегмент и ще се превърне ли домашната автоматизация във водеща тенденция при новото строителство у нас? По тези и други въпроси разговаряме с Теодора Петрова-Василева, която е продуктов и маркетинг специалист в ABB България.

Въпрос: Интересува ли се българинът от технологочните решения за умните домове? Кои са факторите, допринасящи за това?

Отговор: Българинът се интересува все повече и повече от концепцията на умен дом като това се дължи на няколко основни причини. Първата е с навлизането на отделни смарт устройства у дома (като хладилници, печки, уреди, климатици и т.н),  които популяризираха ползите от използването смарт електроуреди, осветление и ОВК системи у дома. Този етап  постави началото към интереса за изграждане на цялостна система умен дом, където всички системи и устройства у дома могат да комуникират и взаимодействат помежду си и да бъдат управлявани централно от едно приложение, а не както до момента от множество различни приложения. Втората основна причина за повишаване на интереса на българина е достъпността на този тип системи, като все повече фирми предлагат услугата умен дом и се наблюдава тенденция тя да се превърне като задължителна, както при изграждането на електро инсталация у дома. Като трета основна причина за повишаване на интереса на българина е необходимостта да може да управлява дома си от всяка една точка.

При направена скоро анкета се вижда, че над 60% от българите инвестират в интелигентни технологии за умен дом като смарт устройства за управление на щори, осветление, отопление, климатизация, контрол на достъп и др. Според типа на жилището, в което живеят, числата отново са показателни в полза на иновациите – 58% от живеещите в апартамент инвестират в смарт устройства, а останалите 42% все още остават традиционалисти. При живеещите в къщи картината не е по-различна: 65% от респондентите инвестират в технологии за  домашна автоматизация, а едва 35% от респондентите не.  Всички тези цифри показват, че интереса на бълграина към умния дом се е повишил и за него системата не е футуристчен и излишен лукс.

Въпрос: Кои са системите, които най-често се автоматизират в българските домове?

Отговор: Най-често се наблюдава автоматизация в сферата на осветлението, системите за отопление и климатизация, системите за слънцезащита, както и в системите за сигурност. Ето и кратка статистика по въпроса от проведено наскоро проучване: 47% от респондентите биха закупили ключове и контакти, както и осветителни тела; 32% – врати с отдалечен контрол; 28% – продукти за ОВК и производство на БГВ; 25% – детектори за дим, въглероден оксид, топлина, движение, наблюдение на прозорци; 25% – домофонна система за сигурност и контрол на достъпа у дома; 11% биха инвестирали във фоторефлекторни щори (завъртащи се спрямо слънцето).

Проучването показва, че в момента се наблюдава автоматизация на основните системи у дома, но в бъдеще се очаква да с разширява нейния обхват като към нея да се включат зарядните станции за електромобили, устройтства за енергиен мониторинг, фотоволтаични панели и други източници на възобновяема енергия за дома. Главната цел българския дом да се превърне постепенно в един енергийно независим дом с минимално потребление на енергия.

Въпрос: Какви са ползите от това домовете ни да стават все по-умни и свързани?

Отговор: Ползите от умните домове несъмнено са много, но могат да бъдат разделени в 4 основни категории: комфорт, енергийна ефективност, сигурност и безопасност, както и възможност за дизайнерски решения и функции. Погледнато исторически в миналото несъмнено комфорта беше водещата полза и причина потребителите да се обръщат към умните домове, даващи им възможност лесно и интуитивно да управляват всички системи у дома от едно място с натискането на няколко бутона, както и възможността за контрол и мониторинг от всяка една тока на света. В последно време една от водещите причини за повишаване на интереса към инвестицията за домашна автоматизация е стремежът към повишаване на енергийната ефективност у дома, което води до значително намаляване на енергийните разходи.

Осигуряването на енергийна ефективност със системите умен дом става автоматизирано и процента на спестяване се увеличава пропорционално на използваните системи у дома. Колкото повече системи имате инсталирани у дома, толкова по – необходимо е те да могат да работят в оптимални режими на консумация на енергия, използвайки максимално естествените ресурси. Всичко това е лесно приложимо при използването на системи умен дом и може да бъде изпълнено спрямо нуждите на всеки един потребител. Не на последно сред водещите фактори за повишаване на ползването на интелигенти системи за контрол и мониторинг на дома са функциите за сигурност и безопасност. Имайки система умен дом е възможно да предотвратите щети свързани с имота, като кражба, наводнение и др, както и да подсигурите безопасността на вас и вашето семейство предпазвайки ви от пожар, изтичане на газ, др. живото застрашаващи аварии.

Въпрос: От какви общоприети протоколи и стандарти се нуждае тази сфера?

Отговор: Тъй като сферата е бързо развиваща се нуждае от стандартизация и използването на утвърдени протоколи за комуникация, предлагащи сигурност и надеждност на системата за домашна автоматизация. В момента на пазара се наблюдава бум на всякакви системи от различни производители, използващи устройства по не утвърдени стандарти и протоколи, което за в бъдеще би довело до проблем със сигурността  на данните и възможността от „хакване“. Също така интересен аспект при избора на система от домашна автоматизация е производителя. Избирайки неутвърден производител  би довело до липсата на поддръжка след определено време, ако компанията не просъществува на пазара. При такъв случай потребителят ще трябва отново да инвестира в нова система при евентуално нейно разширение или при неизправност в устройствата.

За да може една система за умен дом да бъде определена като надеждна и качествена, е необходимо тя да комуникира по утвърдени международни протоколи, устройствата към нея да бъдат сертифицирани по стандарти и високо защитени по отношение на кибер сигурността и да бъдат част от портфолиото на отвъртени водещи производители с дългогодишен опит на пазара, предлагащи възможности за надграждане и поддръжка през цялото време на използване на системата.

Въпрос: Възможно ли е домашната автоматизация да се превърне във водеща тенденция при новото строителство в страната ни?

Отговор: Абсолютно е възможно не само домашната автоматизация да се превърне във водеща тенденция, а в задължителна система при проектирането и строителството на нови домове. В момента при повечето нови жилищни комплекси се залага така нареченото „smart home“ окабеляване, което дава възможност на потребителя на бъдещото жилище да си изгради система за умен дом по свое желание с функции и дизайн по негов избор без да се налага да преокабелява цялостно системата у дома.

Тази опция започва да става тенденция при проектирането на жилищни комплекси с много апартаменти, което е новост, защото до сега главно системите за домашна автоматизация се използваха за къщи и вили. Тенденцията за умен дом ще се превърне във водеща поради навлизащите все повече регулации по отношение на отделянето на въглероден диоксид от домакинствата, както и от тенденцията все повече домакинства да залагат и използват възобновяеми източници на енергия, където управлението и следенето на енергийните потоци е ключово за постигане на максимална енергийна ефективност.

  • Въпрос: Какви цели си поставя екипът на Вашата компания до края на годината? Планирате ли нови продукти в сферата на домашната автоматизация?

  • Отговор: Дългосрочните цени на АББ България са да спомогне развитието пазара на умни домове в България предлагаща цялостен пакет от услуги и системи за домашна автоматизация, които да могат да удовлетворят различните потребители от всеки един сегмент. Качеството и надеждността на нашите продукти осигуряват на потребителя и фирмата инженерингов партньор нужното спокойствие и увереност във функционалността и качеството на системата, така че потребителят да е сигурен в инвестицията, която прави и да е сигурен по отношение нейната възвръщаемост. По отношения на дизайна нашите продукти в сферата на умения дом са с изключителен UX и UI дизайн, което прави изживяването на потребителя с такъв тип системи изключително приятно, комфортно и лесно за използване. Тази година компанията бележи значителен ръст в продажбите на системи за домашна автоматизация, като целта до края на годината да разширим както мрежата от дистрибутори и инженерингови партньори, така и да спомогнем за цялостното развитие и обучение на пазара за ползите от домашна автоматизация, като за тази цел правим различни обучения, участваме в различни събития, подкрепящи  не само системите за дома, а цялостното изграждане на  умни градове.
  1. Новите продукти в сферата на домашната автоматизация, които плануваме да бъдат пуснати са основно свързани с софтуерните интеграции и партньорства с водещи производители на смарт системи и устройства,  за разширяване обхвата на системата умен дом, давайки възможност потребителят да може да управлява и включва все повече устройства у дома към цялостната системата. До момента имаме такива партньорства с Bosch, Miele, Siemens, Sonos, Samsung, Amazon Alexa, Phillips Hue, Home Connect, Google Home, Olisto, Conrad connect и др.  Други продукти към които компанията ще пуска на пазара за свързани с енергиен мениджмънт и възможността все повече устройства и функции с пестенето на енергия да бъдат включени в системата.

Освен развитие на софтуерните пакети и услуги, компанията пуска и на пазара крайни устройства, обвързани с най-новия модерен и устойчив дизайн, използващи рециклируеми и естествени материали за своите продукти.

Вижте повече в прикаченото видео:


Автор: Entrepreneur Team