Начало / За напреднали / Видове микрофони – Как да изберем микрофон за пеене

Видове микрофони – Как да изберем микрофон за пеене

gaurang-alat-unsplash

Влизайки в света на музиката и микрофоните, вероятно ще се сблъскате с редица въпроси  и неясноти, особено когато дойде време за избор на подходящ микрофон. Това е напълно естествено, тъй като съществуват много различни видове микрофони, което може да ви затрудни. 

В тази статия ще разгледаме основните видове микрофони и ще ви помогнем да изберете правилния микрофон за пеене.

Динамични микрофони

Динамичните микрофони могат да бъдат определени като движещата сила в света на микрофоните. Те са достъпни, издръжливи и предоставят фантастичен звук за някои от най-често срещаните източници в записа. В повечето случаи, динамичните микрофони са по-евтини от кондензаторните, но разработките от най-високо качество могат да достигнат доста високи цени. Неслучайно, динамичните микрофони са сред най-популярните решения в музикалния свят. 

С помощта на подвижна индукционна намотка, окачена в полето на постоянен магнит, динамичните микрофони работят като високоговорител в обратна посока. Динамичните микрофони реагират на преходни процеси и са изключително функционални за висок SPL или високо ниво на звуково налягане. Това ги прави предпочитано решение за силни източници като близки микрофони за барабани и кабини за китара и бас.

Като се има предвид колко достъпни и лесно адаптивни са те, определено си струва да обърнете внимание на този вид микрофони и да ги добавите към вашата колекция. 

Кондензаторни микрофони

Кондензаторните микрофони са вторият вид популярен избор сред музикантите. Те могат да се разделят на кондензаторни микрофони с малка и голяма диафрагма, тъй като разликите между тях са достатъчни, за да спаднат в отделни категории. 

На първо място, нека разгледаме кондензаторни микрофони с голяма диафрагма. 

Кондензаторни микрофони с голяма диафрагма

Това са кондензаторните микрофони с голяма диафрагма и са може би първото нещо, което би ви дошло на ум, когато става въпрос за студийни записващи микрофони.

Този вид микрофони са именно големите, стилни и професионално изглеждащи продукти, които често срещаме в професионални звукозаписни студия. Кондензаторните микрофони функционират, като използват кондензатор за преобразуването на акустичните вибрации в електрически ток. Това означава, че те се нуждаят от източник на захранване, за да работят.

Този вид микрофони са много по-чувствителни от динамичните микрофони и имат капацитета да изведат по-силен сигнал. Тяхната висока чувствителност ги прави перфектни решения за тихи или изключително динамични източници,- като вокали.

Те се отличават с редица приятни звукови качества за гласовете, като помагат да се създаде типичния звук, който свързваме с професионални студийни вокали, но са също толкова ефективни за други източници. 

Ако се нуждаете от микрофон, който може да се справи с всяка задача, то кондензаторните микрофони са чудесно решение. Повечето от тях предлагат различни полярни модели, което ги прави невероятно гъвкави и полезни в различни условия за запис и ги поставя в класациите сред най-добрите микрофони за изграждане на висококачествено студио.

Кондензаторни микрофони с малка диафрагма

От друга страна, кондензаторите с малка диафрагма са също толкова полезни, въпреки малките си размери. Кондензаторните микрофони с малка диафрагма имат чудесен удължен горен край и постоянни модели на поемане.

Това ги прави добър избор за реалистични стерео техники, както и за акустични инструменти. Ако участвате в звукозаписна сесия на класическа музика, има вероятност да видите предимно този тип микрофони. Те често се продават по двойки за стерео запис, така че са особено ефективни за създаване на точни стерео изображения на реални акустични пространства.

Безжични микрофони

Когато става въпрос за видове микрофони не бива да пренебрегваме и безжичните микрофони. Те са ключово решение за редица различни сценични изяви, презентации в зали и други ситуации. Безжичните микрофони предоставят изключително ниво на подвижност и свобода. Те могат да бъдат под формата на ръчен микрофон с вграден предавател, микрофон за глава или пък други решения. Правилният избор ще зависи от това какви са вашите потребности и нужди, дали ще презентирате или изпълнявате нещо самостоятелно или в компанията на екип или група и други фактори. 

Например, ръчните микрофони с вграден предавател са чудесно решение за вокалисти и ситуации, които изискват предаването на микрофона от човек на човек. С вграден предавател в корпуса на микрофона, продуктът се състои само от два компонента – ръчен предавател и безжичен приемник. 

От друга страна, микрофоните за глава са по-подходящи за танцьори, барабанисти, треньори или фитнес инструктори. Накратко, те са перфектното решение за хора, които очакват да имат много движения на сцена или в зала, което изисква гъвкавост и свобода на ръцете. При този вид микрофони, headworn микрофон е свързан към bodypack предавател, който е поставен и закрепен някъде по тялото. Приемникът е безжичен, а микрофонът се прикача съм дрехите. 

Как да изберем микрофон за пеене?

За да направите правилен избор относно микрофон за пеене е добре да вземете следните няколко фактора предвид:

  • Честотната характеристика на микрофона
  • Използваемостта на микрофона
  • Съобразете цената спрямо качеството
  • Помислете за пространствата, за които ще ви трябва микрофон
  • Научете повече за полярните характеристики на микрофона

За да направите най-добрия избор е препоръчително да се консултирате със специалист, който може да ви насочи в правилната посока. По този начин резултатите ще са точно според очакванията ви, а качеството – гарантирано!


Автор: Entrepreneur Team