Начало / За стартиращи / Bosch.IO България търси български стартъпи чрез глобалния акселератор Bosch Startup Harbour

Bosch.IO България търси български стартъпи чрез глобалния акселератор Bosch Startup Harbour

Bosch_Bulgaria_Startup

Bosch Startup Harbour дава възможност на български технологични стартъпи да влязат в света на Bosch и да получат достъп до иновации, технологии и бизнес ноу-хау

 

Bosch.IO, българското подразделение на Група Бош за проекти в областта IoT и AIoT, стартира своята първа стартъп акселераторска програма в България – Bosch Startup Harbour. Програмата е създадена в Германия и вече четири години се развива успешно на немския пазар, но от тази година тя ще търси прохождащи технологични стартъпи и в България.

Bosch Startup Harbour е с продължителност от четири  месеца, а стартъпите, които бъдат одобрени ще получат менторска подкрепа от експертите на Група Бош. Влизайки в програмата те ще работят по реални проекти, чрез които да валидират своите бизнес решения и модели. Стартъпите ще могат да се възползват и от обучения и уъркшопи, както и от най-новите технологии и тенденции в различните домейни. Идеята на програмата е едновременно да помогне за развитието на стартъпите, но и да бъде от полза за конкретен бизнес казус, за който Групата търси решение.

„Чрез Bosch Startup Harbour oтваряме нови възможности за българската стартъп екоситема. Компанията е изключителнo любопитна към родните ни стартъпи и вярваме, че техните разработки могат да помогнат за развитието на нашия бизнес. В замяна ние сме готови да им предоставим знанията си, ресурсите и най-опитните си експерти, за да могат те да валидират идеите си и да ги превърнат в успешен бизнес модел“, коментира Синиша Джукич, генерален мениджър на Bosch.IO България.

Областите, в които компанията търси стартъпи, са следните:

  1. Проследяване и минимизиране на екологичния отпечатък на електрическите велосипеди
  2. Смарт термотехнологии
  3. Иновативни решения базирани на свързани смарт сензори
  4. Зелени технологии с фокус върху енергийната ефективност, кръгова и водородна икономика
  5. Metaverse и бъдещето на работното място
  6. Физически продукти с внедрени AI & ML технологии
  7. Supply chain и обмяна на данни
  8. Ново поколение услуги за комерсиални сгради и обществени обекти
  9. Иновативни решения в областта на горивни клетки, възобновяеми енергийни източници и smart grid

Подробно описание на областите може да намерите тук.

Крайният срок за кандидатстване е 31 август 2022 година, а стартъпите могат да подават своите заявки за чрез сайта на Bosch Startup Harbour.  Очаква се победителите да бъдат обявени през есента, а повече за програмата може да научите тук.

Досега в Bosch Startup Harbour участие са взели 35 стартъпа, разпределени в 6 различни кохорти. Статистиката показва, че процентът на оцеляване на участващите в програмата стартъпи е 80% след две години.

Към момента в Bosch.IО България работят 220 технологични експерти с опит в целия спектър на софтуерните разработки. Компанията постоянно разширява своите компетенции, като има разнообразни проекти и продукти от embedded IoT разработки до cloud решения, предлага технологично и бизнес консултиране, UX и маркетинг, разработка на мобилни приложения, както и на цялостни решения за бизнеса и крайните клиенти.

Сред проектите, които екипът в София разработва, е решение за логистика, планиране и производство, което вече е внедрено в 55 фабрики на Група Бош по света. Над 12 милиона автомобила глобално използват друга система на Bosch.IO България за отдалечено обновление на софтуера и навигационните карти в самата кола. Сред новите проекти на компанията е и глобален B2B портал за производителите на електрически велосипеди, който позволява лесно закупуване и дистрибуция на електрически компоненти на едро.


Автор: Entrepreneur Team