Начало / Любопитно / Какво трябва да знаем за примамките за лов? 4 факта

Какво трябва да знаем за примамките за лов? 4 факта

hunting-g9ccd4c74b_1280

Успехът по време на лов далеч не е въпрос само на късмет. Да, и шансът играе своята роля, но сполуката идва при този, който я търси. Снабдили сме се с качествено оръжие и надеждни боеприпаси, облекли сме подходящата екипировка, имаме на разположение и необходимата оптика, за да следим какво се случва на терен. Но отиваме в гората и не можем да открием дивеча. Какво правим тогава? Ами, можем да се опитаме да го подлъжем да дойде при нас или да се появи в периметъра, който следим. Как става това? Не е тайна – могат да се използват примамки за лов, които значително повишават вероятността да отстреляме животното, заради което сме излезли с пушка на рамо в природата. 

Тези аксесоари не са задължителни, но помагат. Ще ви разясним някои съществени факти за примамките, а преди това ще опитаме да ги категоризираме. Тези средства се стремят да привлекат дивеча посредством някакво дразнене или подлъгване на сетивата. Затова можем да отличим най-общо три вида: 

  • Звукови примамки;
  • Ароматни примамки;
  • Визуални примамки.

Да уточним какво имаме предвид при всяка една категория. При звуковите устройства целта е да се наподоби сигнал или шум, който се среща в гората и който привлича съответния дивеч. Ароматните “кукички” имитират миризма, която би накарала животното да я последва. А визуалните примамки са добре известните мюрета – фигури на животни с реалистичен външен вид, но са просто предмети, не живи същества. Тук обаче уточняваме, че и в миналото, и сега практиката да се използват живи мюрета не е изчезнала напълно. Т.е. истински животни се употребяват, за да привличат вниманието на определен хищник. Но тук ще се спрем на по-хуманните методи,каквито могат да се открият и в специализираните магазини за лов. 

Звуковите примамки могат да бъдат механични и електронни 

Свирките за лов са сред най-старите методи за привличане на дивеча в гората. Това са т.нар. механични звукови примамки, тъй като сигналът се извлича по съответния начин след подаване на въздушна струя от самия ловец. Това е обичайна практика, като много почитатели на това хоби предпочитат да залагат на традицията. Но не са малко и тези, които си носят “машинки”, с които да произвеждат търсените звуци. 

А какви са те всъщност? Този вид примамки действат по различни начини, като при тях е и уточнено за какви видове дивеч могат да се използват успешно. Някои от електронните (или електрическите) устройства издават звука на разгонено животно от другия пол – например на сръндак, когато целта ни е сърна. При други пък ловците се опитват да подлъжат хищник, като пускат звук, наподобяващ ранен обитател на гората като заек например. Има възможности за регулиране нивото и честотата на издавания сигнал. 

Миризливите залъгалки подлъгват инстинкта на животните 

Обонянието на дивите видове е много по-силно от нашето, затова и примамките, които се основават на ароматите, могат да бъдат особено ефективни. Става дума за средства, които подлъгват естествените инстинкти на животните и по този начин ги привличат на дистанция, удобна за отстрел. Често се използват например спрейове, които наподобяват урината на даден вид. Това може да е сигнал за териториален спор или пък призив за размножаване. Продават се и специални пасти, които се нанасят върху дървета, треви или други повърхности, при положение, че няма да се отмият бързо. Използват се и примамки с миризми на различни видове храни, които животните търсят в гората – трюфели, пушена риба и т.н. 

Голяма част от тези залъгалки са със синтетичен произход, въпреки че наподобяват естествени аромати. Не са малко ловците, които смятат, че миризливите примамки са по-удачни от звуковите, но това е тема, по която се водят доста спорове. 

Мюретата могат да се движат 

Вече споменахме за визуалните примамки, при които се използват изкуствени фигури, наподобяващи реални животни. Най-често това са птици, които са пресъздадени по максимално реалистичен начин. Дори и да са пластмасови, отдалеч не може да се разпознае, като по този начин се подлъгва желаният дивеч – най-вече други птици от същия вид. Т.е. ако се използва мюре на фазан, целта е при него да кацнат други фазани; ако пуснем изкуствена патица по вода, идеята е да долетят и други диви патици. 

А още по-интересно е, че тези примамки могат да се движат, за да привлекат вниманието. Има възможности да се управляват, например при изкуствените патици това са “уши”, към които се прикачват въженца, а посредством тях ловецът може да променя позицията на мюрето. Срещат се и комбинирани примамки, при които се комбинира визуалният и звуковият дразнител. 

Примамките не изискват сериозна инвестиция 

Цените на различните средства за примамване на дивеча варират. Най-евтините сред обикновените механични свирки например струват под 20 лева. При други, при които има повече възможности, и цената скача неколкократно. При електронните средства за звукова сигнализация обаче продуктът може да достигне няколкостотин лева. Така или иначе примамките за лов не изискват сериозна инвестиция и съставляват скромна част от бюджета на отдадения ловец.


Автор: Entrepreneur Team