Начало / Новини / 10 от най-скъпите ремонти на дома (и как да ги предотвратим)

10 от най-скъпите ремонти на дома (и как да ги предотвратим)

carpenter

Покупката на жилище е свързана с много разходи. Има очевидни плащания като първоначалната вноска, месечната ипотека, разходи по прехвърляне, адвокат, застраховки. Освен това не бива да забравяте да предвидите бюджет за разходи за брокер, такси, данъци. А може дори да сте започнали да мислите за декориране или ремоделиране на части от вашия нов дом. Но има още нещо, за което всеки собственик на жилище трябва да бъде подготвен: скъпи ремонти на дома.

От всички разходи, свързани с притежанието на жилище, най-трудно е да бъдат планирани разходите за различните поправки, с които собственикът ще се сблъска. Вярно е, че някои са евтини – като незначителни превантивни промени, докато други са големи проекти, които идват на своята висока цена. И тъй като собственикът никога не знае кога бойлерът ще спре да работи, дали климатикът няма да реши да се включи и да духа топъл въздух в горещ летен ден или пък няма да се наложи да закрепвате паднал рафт, е добре да сте подготвени с точните инструменти. При Makita може да намерите изключително разнообразие на електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и други – от ъглошлайфи, през бормашини, до винтоверти.

И сега, когато имате пълният набор необходими инструменти, ето няколко скъпи ремонта, с които може да се сблъскате и за които е добре да бъдете подготвени.

Ето топ 10 на най-скъпите ремонти на дома:

  1. Ремонт на основната конструкция

Ако вашият дом е построен в район, където земята е нестабилна и податлива да набъбва от дъждове, да се свива по време на периоди на суша, това може да се отрази на основата на къщата. При тези случаи ремонтите са сложни и могат да бъдат много, много скъпи.

Ако смятате, че може да има подобен риск, следете за признаци като:

Врати и прозорци, които наистина не пасват на рамките и трудно се затварят

Появяват се пукнатини около къщата

Наклонени подове

Натрупване на вода в мазето или около краищата на къщата ви.

Превантивни мерки и поддръжка, които могат да бъдат предприети:

Проверете за правилния дренаж във времена, когато има повече дъжд и влага

Прегледайте отводнителната система около къщата под наклон, за да сте сигурни, че няма опасност от наводнения 

  1. Ремонт на покрива

Покривът безспорно е най-важната част от една къща. Най-малкото, че предпазва от дъждове, сняг, влага, слънце…Когато има нужда от ремонт, важно е да той да бъде направен много бързо, защото всяко отлагане  може само да задълбочи проблема.

Ремонт на покрива не винаги означава цялостна смяна на керемиди или покритие, може да бъде и само частично, но все пак е добре да вземете превантивни мерки.

Може би най- явният признак на проблем е течът. Затова, ако забележите такъв, веднага наемете професионалисти, които да инспектират покрива. Освен това е добре да се прави и профилактика на определен период, според гаранцията, която дава производителят.

  1. Ремонт или смяна на бойлера за топла вода

Бойлерът е нещо, от което всички зависим всеки ден, без да мислим много за него, но проблемите с него могат да доведат до наводнение и дори по-скъпи проблеми.

Признаци на проблем с бойлер са силни или необичайни звуци, течове (особено ако е вода с цвят на ръжда) и недостатъчно загряване на водата. Ако забележите подобни проблеми, веднага повикайте специалист, който да ви даде съвет как да процедирате – да го смените или ремонтирате.

  1. Влага или проблеми вследствие наводнение

Водата може да причини гниене на дървото, да доведе до образуване на мухъл и до ръждясване на металите. Независимо дали се дължи на наводнение, теч или повреда, която се случва малко по малко, водата е един от най-големите виновници за скъпите ремонти на дома.

Признаци, за които трябва да внимавате са течове, остра миризма на плесен, промени в цвета на стените или таваните, което може да се дължи именно на образуването на мухъл или плесен. Освен това, ако забележите, че боята се бели, може би е признак на влага.

  1. Ремонт или монтаж на нови тръби

Проблемите с ВиК са друг потенциално огромен разход, тъй като обикновено се намират на места, до които е трудно да се стигне (под земята и вътрешни стени). Ако се наложи местене на тръби, без значение дали е по ваше желание или вследствие на някакви проблеми, имайте предвид, че това ще струва доста. И не на последно място – не пренебрегвайте проблема, защото последствията могат да бъдат огромни.

Признаци на проблем с тръбите са обезцветяване или лющене на откритите тръби, ръждива вода, влага на необичайни места. Задължително се обърнете за помощ към експерт, който може да реагира адекватно или поне да ви консултира. Много в важно също да се почистват  канализационните тръби на всеки няколко години

  1. Ремонт на отопление/климатик

Не само, че ремонтите на климатика и отоплението са скъпи, но за съжаление често те се развалят точно когато се нуждаем най-много от тях (защото точно тогава работят най-усилено). И вместо да се налага да чакате да ги поправите, потърсете някакви признаци за проблем. Такива могат да бъдат – не охлажда или не отоплява, има теч или издава странни звуци, трудно загрява. Добре е да вземете превантивни мерки и да се обърнете към професионалист за извършване на годишна поддръжка. Освен това е добре да сменяте въздушните филтри на всеки 6 месеца.

  1. Премахване на мухъл

Мухълът в един дом може да причини редица здравословни проблеми, особено ако някой в семейството има алергии. Дори и да не сте алергични към самия мухъл, този проблем е и естетически и може да доведе до куп проблеми. Гледайте за признаци като миризма на мухъл, обезцветяване на стените или таваните, симптоми на алергия.  

  1. Проблеми с електричеството

Подобно на справянето с водопроводни проблеми, не е лесно или безопасно за обикновения собственик на жилище да има достъп или да се опита да отстрани електрически проблеми, тъй като окабеляването е разположено в стените. Но ако проблемите с електричеството останат неотстранени, сте изправени пред риск от пожар – да не говорим за неудобството, че електрическата система няма да работи.

Ако се съмнявате, помолете професионалист да проверява електрическата система годишно или по всяко време, когато подозирате проблеми.


Автор: Entrepreneur Team