Начало / Новини / Защо е важно добре да комбинираме гумите и джантите?

Защо е важно добре да комбинираме гумите и джантите?

iCard2

За всеки автомобил е от голямо значение да се комбинират по правилен начин гумите и джантите. Ако не са спазени правилата за комплектоването им, това може да доведе до различни проблеми.

Недоброто съчетаване на джантите с гумите според експертите може да намали стабилността на самия автомобил. Други проблеми, които те посочват, са преразходът на гориво и промяна в показанията на скоростомера.

 

Какво изисква правилното комбиниране на гуми с джанти?

 

Прикрепването на правилно избраните джанти към гумите става много лесно. За да се получи това, трябва да съобразите:

 

Радиуса на въртене

 

При конфигурацията на гуми и джанти този параметър е най-важният. Радиусът на въртене се измерва при ненатоварена гума, като това е разстоянието от централната част на джантата до върха на протектора. Ако той бъде променен в голяма степен, най-вече в случай на неправилна комбинация на гума и джанта, скоростомерът няма да отчита верни данни.

Друго, до което може да доведе промяната му, е увеличеният разход на гориво поради отклонение от данните, които е задал производителят.

 

Размера на джантата

 

В повечето случаи джантата трябва да е по-тясна от гумата, за да може да се осъществи добро закрепване. Ширината на самата гума се измерва в най-изпъкналата ѝ част.  Разстоянието там е по-голямо от разстоянието между вътрешните ръбове, служещи  за закрепване на гумата към джантата.

Правилото за ширината на джантата е тя да е по-малка с около 30 мм от тази на гумата. Това се отнася и за летните, и за зимните гуми.

Например гума, широка 185 мм, трябва да бъде монтирана на джанта, широка 6 инча или 152,4 мм, макар че 7-инчовата (177, 8 мм) е с по-близък размер до 185 мм.

 

Какви са съображенията за избор на по-големи джанти?

 

Много водачи на автомобили предпочитат по-големи джанти, стремейки се към по-атрактивен външен вид на автомобила. В никакъв случай обаче това не трябва да бъде водещият критерий, защото техническите съображения са по-важни.

Когато се преминава през завой, по-високата гума се деформира повече и се понижава цялостната стабилност на автомобила, особено при шофиране с висока скорост. Затова  по-големите джанти се комбинират с гуми, които имат по-нисък профил, за да бъде деформирането им по-малко при натоварване  и да се осигури по-голяма стабилност.

 

От какво значение е концепцията „плюс едно”?

 

Правилният подбор на гуми и джанти изисква минимална разлика в радиусите на въртене. Има практическо правило, което може да помогне да се избере правилната комбинация.

Според него трябва да прибавите 20 мм към широчината на гумата и да отнемете 10% от пропорционалното ѝ отношение винаги когато се увеличава размерът на съответната джанта с 1 цол.

Ако пазарувате онлайн, за изчисленията може да ви бъде полезен калкулаторът в избрания от вас онлайн магазин.

Какви джанти да изберете за гумите?

 

Изборът на качествени гуми и джанти е много важен не само за техническата изправност на автомобила, но и за доброто му представяне на пътя.

Специалистите препоръчват закупуването на джанти с гуми в комплект, което гарантира добро напасване. Разбира се, джантите задължително трябва да са съобразени с изискванията на производителя, които обикновено са отбелязани в сервизната книжка и представляват буквено-цифров код. Той може да бъде например във вида 8Jx19H2 PCD5x108 DIA75 ET45, където 8 означава ширината на джантата, 19 – диаметърът ѝ в инчове, DIA75 – диаметърът на централния отвор и т.н.

Ако имате намерение да промените някои параметри, те могат да са само следните:

 

 

  • Диаметър на джантата

 

 

Изборът на джанти с по-голям диаметър и съчетанието им с нископрофилни гуми дава възможност за по-добра управляемост и сцепление, но натоварва окачването и главината.

При комбиниране на джанти с по-малък диаметър и високопрофилни гуми ще имате комфорт при движение, но спирачният диск, главината и супортът може да не се поберат в джантата, а и автомобилът ще намали устойчивостта си.

 

 

  • Ширина на джантата

 

 

Отклонението трябва да бъде 0,5-1 инч при 14-инчов диаметър и 1-1,5 инча при над 15-инчов диаметър.

 

 

  • Диаметър на централния отвор

 

 

Допустимо е да бъде по-голям от диаметъра на главината, като това изисква да се използват  допълнителни втулки при монтаж и балансиране.

Броят на монтажните отвори и диаметърът на центровете им, както и офсетът, не могат да се променят.

Най-добрият вариант за избор на джанти е винаги този, който е указан от производителя. Дори предпочитанието ви да е друго, важно е при комбинирането им с гумите да спазите всички изисквания, гарантиращи безопасна експлоатация на автомобила.


Автор: Entrepreneur Team