Начало / Новини / Разумно ли е един млад човек да има кредит?

Разумно ли е един млад човек да има кредит?

Screenshot 2021-08-24 184006

Младите хора на възраст между 18 и 29 години имат възможността да кандидатстват за бързи кредити. До колко обаче това е мъдро и има ли проблем с тегленето на кредити от тази възрастова група? Законът позволява на възрастните пълнолетни лица да трупат дългове, стига да намерят добър кредитор и да имат доходи, с които да покриват вноските. Какво обаче се случва, когато фирмите за бързи кредити, както и Microcredit.bg, нямат изискването при кандидатстване лицата да предоставят доказателства за доходи, тоест раздават бързи онлайн кредити без трудов договор? Решихме да разгледаме подробно въпроса и до каква степен това кредитиране е опасно, ако младежите не разбират финансовата отговорност. Нека да започваме!

Какво е кредит без трудов договор?

Преди години, голяма част от кредитите се отпускаха, само ако човекът има поръчител, човек, който да гарантира с имуществото си за изтегления заем. Малко по-късно тази практика почти отпадна, банките придобиха увереност, че хората получават редовно заплата по трудов договор и започнаха да изискват него. Целият този процес беше обособен от политически и икономически промени преди 20 години. Днес обаче живеем в сравнително спокойно време, където трудовият договор е нещо, което се подразбира, ако даденото лице работи на пълен работен ден и банките и кредитните институции не изискват доказателство за него. Нещо повече, много хора имат странични доходи, благодарение на които се издържат. Това са доходи от имущество, което е отдадено под наем, движимо или недвижимо, акции, почасова работа или пък са със свободна професия. Всички тези неща не предполагат наличие на трудов договор, но въпреки това хората имат доходи и възможност да изплащат вноски по кредити. Всички тези неща правят възможно фирмите кредитори да отпускат кредити без поръчител или превод на заплата.

С по-високи такси и лихви ли са кредитите без трудов договор?

Макар да изглежда така все едно негативно изискване бива премахнато и кредитните фирми правят услуга на своите клиенти, следователно в замяна ще вдигнат лихвите, ситуацията изобщо не е такава. Да не се изисква трудов договор на пълен работен ден е по-скоро нормата и лихвите и таксите не са пряко свързани с него. Възможно е дадена оферта за кредит да е с по-висока лихва, но причината ще се крие на друго място.

Как можете да изтеглите бърз кредит?

Бързите кредити са ниша от кредитния сектор, която в миналото беше свързана с недоверие. Години подред обаче, честните фирми, които отпускат кредити, се борят за подобряване на реномето на сектора и днес можем да заявим, че голяма част от хората имат изградено доверие във фирмите за бързи кредити. Нещо повече, когато са изтеглили един кредит от тях, те имат по-голямата готовност да изтеглят втори именно от същото място. Естествено, фирмите за бързи кредити възнаграждават лоялността с по-добри условия.

Като цяло процесът за кандидатстване и получаване на бърз кредит е лесен. Необходими са ви само лична карта и банкова сметка. Личната карта трябва да показва навършени 18 години, тоест пълнолетие спрямо българското законодателство. Тук се крие и уловката, възможно ли е един млад човек, който е на 18 – 25 години да бъде достатъчно отговорен, за да може да изтегли кредит и след това да връща вноски?

Какви са особеностите на младите хора днес?

За да можем да получим по-задълбочен поглед върху ситуацията, може би трябва да обърнем внимание на младите хора и техните особености, като поколение. На първо място трябва да отбележим, че на тази възраст 18-19 години се завършва училище и се кандидатства за университет. Много голяма част обаче от младите хора имат лятна работа и доходи. Това е много добро условие, за да приемем, че са финансово отговорни. Никак не е рядкост, точно този тип заетост всъщност да им докарва по-добри доходи, спрямо ниско квалифицирана позиция от 9 до 18.00 часа всеки ден. При временния тип заетост често не може да се говори за трудов договор. В същото време, младежите разполагат с достатъчно налични средства, за да изплащат кредит.

При малко по-зрелите вече млади хора, които са на възраст от 19 до 25 години, ситуацията е подобна. Тук една част от тях вече са започнали професионалния си път, а друга е в университетите. Има естествено и хора, които правят и двете неща едновременно. Те също са способни да се издържат сами и днешната икономическа ситуация, както и пазара на труда дават такава възможност.

Хората над 25 години ще ги отделим от групата на младежите и ще ги поставим към групата на зрелите хора, които често правят първите си крачки в семейно отношение, купуват дом или стартират собствени проекти.

Заключение

Както сами забелязвате, макар и младите хора не винаги да могат да покажат трудов договор на пълен работен ден, те имат много възможности за доходи и съвсем спокойно могат да покриват кредитни вноски, ако в един момент им е необходим кредит и кандидатстват за такъв.


Автор: Entrepreneur Team