Оборудване за готвене
Крайъгълният камък на всяка кухня е оборудването за топлинна обработка на храната. Това са и уредите, които персоналът Ви ще използва най-често. Мислете в широк в план – професионалните печки и фурни може да не са евтини, но малките електроуреди, които са по-достъпни, надали ще влязат в ежедневна употреба, а и могат да бъдат закупени на по-късен етап. В началото е нужно да се фокусирате върху следните елементи:
Фурна – уред от съществено значение. Определете необходимия обем, нива и местоположение според менюто си.
Печка – на електрическата е нужно малко време да загрее, докато газовата гасне и пламва за секунди.
Фритюрник – пържете картофите и рибата разделно, дръжте далеч от вода и лед.
Скара – придават опушен вид на месото и зеленчуците, както и различна текстура, ако скарата е на въглища.
Плоча – плоска метална повърхност, подходяща за различни методи на готвене.
Шкафове и контейнери за готова храна – могат да са с гореща или студена вода. Поддържат температурата, подобно на бен мари.
Уред за притопляне – подходящи за притопляне на храна, препичане на хляб, топене на сирене.
Тостер – подходящ за филийки и гевречета.
Кафемашина – всяко меню предлага чашка кафе след обилно хранене.
Микровълнова фурна – удобни и практични, загряват и размразяват продукти за минути.
Хладилно и складово оборудване
Охлаждането и правилното съхранение на продуктите е задача номер едно на перфектния ресторант. Основният фактор при избор на уреди за охлаждане е капацитетът на помещението и обемът на хладилниците. Трябва да изберете оборудване, което да поеме количеството храна, необходимо на ресторанта, като в същото време се съобразите със свободното пространство в кухнята.
Хладилник – може да е с размерите на малък склад (walk-in), професионален (с две крила), със стъклена врата или подготвителен (охладителни витрини). Ресторантът Ви вероятно ще се нуждае от комбинация между различните модели.
Фризер – различни по обем, най-често – с горно отваряне.
Ледогенератор – съществен компонент при сервирането на напитки. В баровете и кафенетата се използва за смутита и коктейли.
Диспенсър за напитки – понякога са на самообслужване, но са полезни, ако напитките трябва да са охладени и свежи.
Професионално кухненско оборудване – Profekta Kitchen
Оборудване за съхранение
Стелажи – приложими навсякъде в кухнята. Винаги ще са нужни допълнителни рафтове за съхранение на дребни електроуреди, тенджери, тигани, съдове и пакетирани храни.
Колички – пренасят готови ястия, ако са сервитьорски, и тежки предмети, ако са обикновени.
Количка за сладкарски тави – подходящи за втасване и изстиване на тестени изделия.
Контейнери за съхранение на храна – за готови продукти, сосове, ориз, тесто. Отлични за организацията в кухнята заради цветната си маркировка.
Оборудване за подготовка на храна
Кухненски роботи – универсални уреди, които пестят време и усилия. Отлични за приготвяне на сосове, кълцане на зеленчуци, стъргане на кашкавал и други.
Подготвителни маси – неутрално оборудване за малки електроуреди и дъски за рязане.
Миксери – основно се делят на миксери за смеси и меко тесто и миксери за твърдо тесто.
Мелничка за подправки – нищо не може да се сравни с прясно смелени подправки.
Блендери – имат много приложения – за напитки, сосове или маринати.
Готварски принадлежности
Когато поръчвате принадлежности за готвачите си (освен ако те не носят собствен комплект), гледайте да са правилното количество.
Шеф ножове – острите и добре поддържани ножове не увеличават, а намалят инцидентите в кухнята, тъй като не изискват излишно усилие при работа.
Дъски за рязане – различни по размери и дебелина, не е задължително да са дървени.
Смесителни купи – от най-малкия до най-големия размер.
Тигани – дълбоки, плоски, уок; широки и тесни.
Тенджери – освен по обема си, определени видове тенджери са подходящи за индукционни котлони, други – за газови.
Бъркалки – осигурява пухкава текстура.
Тави – незаменима част от кухнята. Трябва да отговарят на размерите на фурната.
Кухненски лъжици – готвачите ги използват непрестанно за да опитват ястията си.
Щипки – полезни, не само при печене и пържене.
Не на последно място, не забравяйте за хигиената – нужна Ви е мивка поне с три отделения. Снабдете се с необходимите дезинфектанти, кофи за боклук, мопове, пешкири, гъби и метли. Не разчитайте на един-двама чистачи. Целият персонал трябва да участва в почистването.