Начало / Новини / Вентилация на покрива в София: поставяне на покривния слой

Вентилация на покрива в София: поставяне на покривния слой

 

Когато се фокусираме върху избора на покривен материал, често пъти просто забравяме за долните слоеве на покрива. Междувременно, неправилно вентилираното пространство там може да причини сериозни проблеми. В нашия климат е нормално да се образува конденз. Ако не позволим излишната влага да излезе от там, изолацията на тавана може да се повреди. Разбира се, винаги можем да разчитаме на специалистите от „Ремонт на покриви София“ и да ги потърсим за компетентна помощ. Но все пак е добре да сме наясно с някои важни особености.

ремонт на покриви от Покрив.com

Например, че под капака се създават вентилационни пролуки, през които се извежда излишната влага благодарение на циркулиращия въздух. В зависимост от това каква е подложката на покрива, ще ви трябват една или две празнини.
Първият случай се отнася до ситуация, при която са използвани избелване и подложно фолио с висока паропропускливост. Пролуката се формира директно под покрива, което се осигурява от летви и контра-летви. Ако покритието се полага върху фолио с ниска паропропускливост, освен вентилационната междина под покритието трябва да се създаде и второ пространство (минимум 2,5 см ширина) – между изолацията на покрива и първоначалното покривно фолио. И в двата случая трябва да се осигури вход за въздух в стрехите и изход в билото.

От друга страна, когато се планира кофраж на покрива, към гредите е прикрепено фолио с висока паропропускливост – между които се полага минерална вата – след това контра летви, кофраж и покрив върху него (ако са керемиди – вие също ще се нуждае от летва и решетка с противоположна летва). Въздухът ще циркулира в пространството под кофража, между контра летвите.

Пропуските не са достатъчни, когато непрекъснатостта на вентилационното пространство е прекъсната – например от комин или покривни прозорци. В този случай се използват специални вентилационни плочки за поддържане на вентилационната система под покрива.

Внимание! Защитата срещу влага в покрива се осигурява не само чрез вентилационни пролуки и правилно подбрани керемиди – на тавана, трябва да се осигури ефективна вентилация. Вентилационните прорези позволяват отстраняването на влагата от покрива. Едно пространство е достатъчно при използване на покривни покрития и първоначално фолио с висока паропропускливост. За повече подробности – Покрив.com.


Автор: Entrepreneur Team