Начало / Интервюта / Лед фенери и ловни ножове – от хоби към печеливш бизнес

Лед фенери и ловни ножове – от хоби към печеливш бизнес

Интервю с Ясен Филипов, създател на онлайн хипермаркет Sorbe.bg

фенери Convoy

Днес си говорим с Ясен Филипов, собственик на Sorbe.bg – онлайн магазин за обзавеждане на дома, двора и градина. Любопитен факт е, че в допълнение на основната си дейност с продажбата на мебели и обзавеждане, в онлайн магазина си той е включил и две групи продукти, които са по-специфични – качествени лед фенери и сгъваеми ножове, които са негова страст от много години.

 

 

Знаем, че фенерите и ловните ножове са Ваше хоби от много години, как успяхте да го превърнете и в бизнес?

 

В началото започна като хоби, в последствие стана и бизнес за мен. Темата е комплексна, защото обхваща едновременно електричество, физика и практическа употреба. Индустрията се развива с много бързи темпове (подобно на мобилните телефони) и тази динамика ме влече особено. Основен двигател в сферата са производителите на ЛЕД диоди – при излизането на всеки нов диод, производителите на фенери проектират или адаптират подходящ продукт за него.

 

Sorbe.bg предлага в България едни от най-качествените професионални фенери – серията Dulоtеc Convоу. Сподели ни повече за тях, какви са техните предимства пред други продукти на пазара?

 

Аз работя заедно с Convoy – китайска фабрика за фенери, която залага на практични решения, за да постигне надеждност и достъпни цени. Тази философия ми допадна, защото фенерите, които предлагам не “изстискват” задължително максикума от диода, а ги проектираме така, че да доставят максимална практическа стойност на потребителите. 

 

Друго характерно за нашите фенери е желязната гаранция – евентуален проблем го разрешаваме в срокове под една седмица, като при елементарни ремонти като счупено стъкло, мога да изпратя и част за буквално няколко часа, решавайки проблема. 

 

И последното, което вярвам, че ни отличава, е консултацията – търсим и предлагаме контакт с клиента както преди покупката, така и след това, за да може фенерът да си върши безпроблемно работата, без на човек да му се налага да е специалист.

 

Кои хора търсят подобен тип лед фенери, какъв е профилът на Вашите потребители?

 

Освен ентусиасти като мен, основните ни клиенти са ловци, полицаи, туристи, военни служители, служители по кораби, фермери, спасители, хора с големи имоти и дворове.

 

А подходящи ли са за туризъм, за свободното време, за дейности в планината или в парка?

 

За разходка в парка и често при туризъм не е необходима голяма далекобойност, но се търси малък обем и тегло. В този случай по-подходящи са моделите ни S2+ или S21A/S21B. Ако все пак е необходима по-голяма далекобойност, предлагаме модели C8, C8+ и M21A, които са с по-подходящо управление за тези дейности.

 

Когато говорим за планина обаче, има една специфична дейност, където е необходима много светлина и издръжливост – т.нар. Search&Rescue – осветяване на големи пространства с портативна техника. Има много приложения – при търсене на хора или животни, подпомагане на работен процес или осветяване на място на инцидент. Тези фенери са големи с много батерии и не особено портативни. Доскоро при тях трябваше да има много компромиси с далекобойност и големина като цените им бяха 600 – 1000 лв, но от скоро предлагаме модел 4х18, който се справя със задачата с много балансирано осветяване, компактни размери (тип кенче) и разумна цена. От тази седмица предлагаме на пазара и подобрения модел L7 с подобни характеристики, но с класическа форма.

 

Скоро влезе в България нова серия фенери – Dulоtеc Convоу Shооtеr. Тя за кои от тях е предназначена?

 

Серията Dulotec Shooter, както говори името й е специално проектирана заедно с Convoy за използване с оръжия. Тя дава максимално представяне за размерите на фенера – дава изключителна далекобойност, комбинирана с мощност от 1500 лумена в концентриран, но не прекалено тесен лъч. Използва най-модерните диоди Осрам, които светят на най-високата си степен. Управлението също е оптимизирано за ползване на пушка, като има в същото време достатъчно настройки и скрити по-ниски режими. Премахната е терморегулацията, за да не ограничава светлината и да е на разположение пълната мощност до три минути преди да трябва да се намали.

 

Серията има два фенера: С8+ е най-продавания размер за подцевен и тактически фенер с 950 м и 1500 лумена, а L21B е изцяло нова разработка с по-голям рефлектор и изключително ниско тегло за размера си, като използва по-големия размер батерия 21700. L21B дава далекобойност 1200 м с 1500 лумена. Фенерите се произвеждат в завода на Convoy, което е предпоставка за характерната висока надеждност и много достъпна цена. Тази серия е “хот род”  допълнение към съществуващите ни С8 и С8+ модели (за карабина или гладкоцевни пушки, със зелена или червена светлина), които са с терморегулация.

 

За какъв тип потребители е подходяща серията Dulоtеc Convоу Shооtеr? 

 

Серията е проектирана за ловци, полицаи, охранители и играчи на Airsoft. Подходяща е също за други дейности, които биха изисквали максимална мощност и далекобойност за кратко време. Естествено могат да се ползват и над 2 часа на ниския им режим.В продължение на тази серия, в момента разработваме и следваща генерация на модела ни Dulotec C8, който няма да е толкова екстремен, но ще има подобрени характеристики и управление, автоматичен контрол на светлината и много достъпна цена. 

 

Какво трябва да има предвид клиентът, когато си избира фенер сред голямото разнообразие?

 

Първо трябва да е съобразен с нуждите му и начинът, по който ще го използва. Естествено е нужно да му е удобен за предвидената дейност и с адекватни характеристики. Както при всяка друга техника, фенерът трябва да е надежден и да може лесно и бързо да се ремонтира. Това е важно, защото не винаги ремонт се налага заради дефект. Понякога елементарен ремонт като счупено стъкло или скъсана гума на бутона не може да се направи защото фенерът е залепен.

 

Друг важен компонент на системата е батерията – трябва да е добра, произведена от реномиран производител и съхранявана добре до ръцете на потребителя. Виждал съм фалшиви батерии или с ръжда, което е потенциално опасно. Фенерът и зарядното трябва да пазят батерията от презареждане и преразреждане. В този смисъл много внимателно подбираме компонентите от комплекта и препоръчвам да се купуват и ползват заедно. 

 

Бихте ли разказали повече за вашия опит с професионалните фенери?

 

От доста години вече следя всичко ново на пазара и доста от моделите съм ги ползвал и тествал. Неслучайно съм се спрял на Convoy като производител и предлагам техни или съвместно проектирани фенери, защото са подходящи за професионална употреба и същевременно са на достъпни цени. Мои дългогодишни клиенти са полицаи, охранители, военни служители и моряци.

 

Давам за пример модел С8/С8+. Предлагаме го с шест комбинации от драйвер и диод, които го правят по-подходящ за една или друга дейност. Отделно самият фенер предлага допълнителни опции за управлението на силата на светлината от една до няколко степени. Това изисква от нас лична консултация на потребителя, за да подберем най-подходящата комбинация, което вършим с удоволствие. В същото време използваме само 2 тела, което държи производствените цени доста по-ниски, отколкото ако трябваше да се проектират 4 – 5 различни тела.

 

Друг пример е как да проектираме драйвера – това е платката, която управлява какви режими да има и колко ток да достига от батерията до диода. Някои производители държат да изпратят максимума до диода, за да могат да рекламират голяма мощност. В същото време обаче тези цифри често са достъпни за потребителя само няколко секунди, като в последствие стигат до физически възможните стойности. Много често подбираме 90% или 95% от тези стойности, които обаче да са достъпни за клиента по-дълго време, да не хабят толкова батерия и да не генерират много топлина.

 

По тези причини започнах преди три години да работя директно с Convoy, които произвеждат фенери по зададени от нас спецификации, които смятам за най-подходящи за клиентите ни.

 

От миналата година предлагаме на пазара втора марка фенери – Rovyvon, премиум марка за малки фенери, които обаче доставят много мощ и удоволствие от ползването им всеки ден. Моделът A1x е постоянно на ключодържателя ми и е най-използвания от мен фенер. За любителите на различни материали този модел се произвежда с различни корпуси като поликарбонат, алуминий, неръждаема стомана, мед и титан.

 

От съвсем скоро предлагаме и фенерите Olight. Те имат репутацията на едни от най-добрите премиум професионални фенери в света и предлагат отлична производителност и здравина, с допълнителни екстри като магнитно зареждане или сензор за близост на мощните модели и не на последно място – качествена поддръжка от българския дистрибутор, доказана в годините.

 

Какви иновации навлизат във фенерите през последните години и какво да очакваме в бъдеще?

 

На база на предходният ми опит, иновациите могат да дойдат от няколко посоки:

 

 – ЛЕД диодите ще продължават да еволюират и ще стават все по-мощни и енергийно ефективни, като ще отделят по-малко топлина и повече светлина. Това ще позволи все по-мощни и компактни фенери за в бъдеще. От малко повече от година се появиха комерсиално и лазерни фенери. Те позволяват изключителна далекобойност в компактно тяло, но технологията е все още в начална фаза, лъчът е тесен и неприложим за повечето дейности, а цената е висока. Технологията се развива и няма да се учудя в скоро време да се появят и широко приложими фенери от този вид.

 

 – Батериите са същите, които се използват в електромобилите. Там също се очаква пробив, защото гиганти насочват огромни инвестиции в тази посока. В този смисъл отново това ще се отрази благоприятно на фенерите.

 

 – Дизайнът на самите фенери – от една страна е управлението, където и в момента съществува операционна система за ентусиасти и опция сам да си програмираш фенера. Тя все още е сложна за масовия потребител, но няма да се учудя след някоя година фенерът да може да се програмира през смартфона.

 

От друга страна малки иновации се случват постоянно – начина на зареждане, дизайн на копчетата, сензор за близост за безопасност при мощните фенери. Предстои да видим дали ще се появи добра система за активно охлаждане, защото топлината е един от най-големите проблеми при мощните фенери. Друг производител работи по т.нар. колиматорни фенери обаче с цел да премахне движещите се части, които са сред най-големите им слабости. Индустрията експериментира смело, като производителите са основно китайски фирми. Повечето от тях работят с ентусиастите и постоянно се тестват нови неща с по-голяма или по-малка практическа стойност. Както се казва – казанът ври и кипи.

 

Както споменахме в началото, Вие се занимавате и с ловни ножове. Колко е голямо търсенето там и на какви модели и марки сте заложили?

 

Ловните ножове са ми голяма тръпка и имам доста голяма колекция от различните краища на света. Предлагам обаче за продажба малко модели, като в бъдеще внимателно ще разширявам гамата. Причината е, че все още търся производител с точното съотношение между цена и качество, което да допадне на клиентите ни, така както го уцелихме със сгъваемите ножове на Ruike. Те са отлично изработени с хубави материали, добро напасване и качествен контрол, а цената им е приемлива. Моделната гама е също доста богата като предлагаме разнообразни материали и форми на дръжките, повечето остриета са от Sandvik 14C28N, като има и три премиум модела с дръжки от титан и прахови стомани.

 

В категорията ножове сме още в самото начало и очаквам доста добро развитие през следващите месеци.


Автор: Entrepreneur Team