Начало / All / Nokia X20 – стартъпите и мобилните номади вече имат своя телефон

Nokia X20 – стартъпите и мобилните номади вече имат своя телефон

Nokia X20 - entrepreneur

Представеният тази пролет нов смартфон Nokia X20 на финландската компания HMD Global е оптимизиран за млади и предприемчиви хора, които искат да разполагат с богата функционалност и производителност в джоба, но същевременно мислят и за околната среда. Затова решихме да вземем един такъв апарат и да тестваме от първа ръка неговите възможности.

Тази година HMD Global има няколко нови серии. Сред тях е новата линия X, която включва два модела. Това са Nokia X10 и Nokia X20, а в настоящия материал ще ви запознаем с втория от тях. С тази серия компанията цели да ограничи негативното въздействие от сектора на смартфоните върху природата.

Как става обаче това? В комплект с телефоните идва защитен кейс, който е изцяло компостируем, а освен това е премахнато зарядното. Наличен е USB кабел, който можете да използвате с адаптерите, с които разполагате. Има обаче и още, тъй като телефоните са с тригодишна гаранция, три години обновления на операционната система, както и за сигурността.

Дизайн

Nokia X20 е с пластмасова конструкция, покритието на гърба на устройството е матово, а това означава, че няма да се задържат повече отпечатъци. Телефонът е със стабилна изработка и може да бъде открит в две цветови опции – Forest и Snow.

Сред отличителните черти в дизайна са основна камера в кръгла секция, отвор в екрана за селфи камерата и наличието на отделен бутон за стартиране на Google Assistant. Четецът на отпечатъци е вграден в бутона за включване. Жакът за слушалки, USB Type-C порт и отворът за говорителя са отдолу на корпуса.

Nokia X20-entrepreneur

Камера с обективи ZEISS

Nokia X20 има четворна основна камера, а в нея изпъква главният сензор, който е 64-мегапикселов. При него по подразбиране се използва технология за сливане на четири пиксела в един, което подобрява представянето при по-ограничена околна светлина. Резултатите при оптимални условия за снимане са отлични. Налична е и опция за снимане в пълната резолюция, но това едва ли ще ви е необходимо.

Освен него има още 5MP сензор с ултраширокоъгълна оптика, 2MP за макро кадри и 2MP за боке ефекти. Най-интересната добавка при камерата е наличието на обективи от ZEISS, което позволява постигането на по-добри резултати. С ултраширокоъгълният обектив можете да заснемате по-обширни сцени, но при намалено качество.

Камерата има AI технология за разпознаване на някои сцени, което ще оптимизира настройките за заснемане. В приложението ще откриете и редица интересни режими, включително Dual Sight, при който в режим на видеозаснемане се използват двата сензора едновременно. За да използвате макро камерата отидете в раздел „Още“. При снимане на видео има и опция за по-качествен запис на звук с OZO Audio.

Моделът разполага и с 32-мегапикселова камера за селфи снимки, която се използва и от системата за отключване чрез лицево разпознаване. Резултатите с нея са доста добри.

NokiaX20entrepreneur

Хардуер

Nokia X20 се задвижва от чипсет Snapdragon 480 с 5G модем, а към него има още 6GB RAM и 128GB памет за файлове. Паметта за файлове можете да разширите чрез допълнителна карта. Производителността е на прилично ниво, макар и чипсетът да не е сред по-мощните в средния клас. При работа с телефона като цяло няма особени забавяния, но все пак на моменти се наблюдават и такива. Устройството ще се справи с повечето програми и игри.

Сред останалите основни параметри отличаваме наличието на 5G свързаност, което е добра добавка за този клас. Освен това телефонът разполага с двубандов Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0 и NFC свързаност, а последната функционалност позволява използването му и за безконтактни разплащания. Налични са още жак за слушалки и вграден в бутона за включване, четец на отпечатъци.

Nokia X20 разполага с батерия с капацитет от 4470 mAh, а с нея би трябвало да получите до два дни издръжливост с един заряд. Сред софтуерните функции, които помагат за това е и технологията за адаптивна батерия, която установява кога приложенията изразходват батерията. Поддържа се зареждане при мощност до 18W.

Nokia X20 entrepreneur.bg

Софтуер

Тук Nokia X20 предлага Android 11 и е част от програмата Android One. По този начин получавате чистият вариант на операционната система. Няма досадни добавки, а и допълнителни приложения и скинове. Можете да персонализирате частично външния вид на интерфейса, а освен това работата с него е бърза и лесна. Има опция за тъмна тема, както и опция за бързо безжично споделяне. Тъй като X20 е част от програмата Android One очакваме и бърз достъп до обновления.

Заключение

Nokia X20 се предлага в България в конфигурация с 6GB RAM и 128GB памет за файлове при цена в свободна продажба около 650 лв. Така той попада в средния клас смартфони, като има някои черти, които със сигурност могат да ви накарат да го изберете. Това са солидната изработка, качествената камера, както и удължените гаранция и софтуерна поддръжка.


Автор: Entrepreneur Team