Начало / Новини / Теленор България получи разрешително за ползване на 5G честотите

Теленор България получи разрешително за ползване на 5G честотите

 

Днес Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) връчи официално разрешението за ползване на честотите в спектъра 3,6 GHz, които Теленор България спечели в рамките на провелия се на 6 април, т.г., търг, организиран от КРС за разпределение на радиочестотния спектър. Теленор взе честотната лента 3500–3600 MHz, която ще използва за развитието на своята 5G мрежа за период от 20 години.

 

На свое заседание, проведено на 11 май 2021г., КРС прие решения за издаване на разрешения за ползване на радиочестотен спектър в обхват 3.6 GHz. Разрешенията, издадени в резултат на проведения през месец април тази година търг с тайно наддаване за предоставяне на радиочестотен спектър в този обхват, са и с национално покритие, са за срок от двадесет години.

С предоставянето на спектъра се създават условия за навлизане на нови технологии на българския пазар, с достатъчна гъвкавост за осигуряване  на настоящи и бъдещи безжични широколентови услуги. Услугите включват такива, базирани на 5G мрежи и добра конкурентна среда, което е предпоставка за предоставяне на нови качествени услуги на потребителите.

„5G ще предложи качествено различно изживяване за клиентите, бизнеса и правителствата в близкото бъдеще. Tеленор беше първият телеком, който  демонстрира революционните възможности на 5G чрез видео разговор на живо със свръхвисока скорост  през 2019 г., каза Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Теленор България. „С придобиването на новата мобилна честота получаваме възможността да надградим нашата първокласна мрежа, отличена четири пъти с Best In Test сертификат, и да продължим да предоставяме услуги на изключително високо ниво на нашите клиенти“, добави още Джейсън Кинг.

През април, 2021, Теленор България обяви старта на мащабна информационна и обучителна кампания за новата мобилна технология 5G. Кампанията цели да представи 5G на крайните потребители в детайл и да отговори на всички важни въпроси, свързани с петото поколение клетъчна мрежа. На 10 юни Теленор България ще даде търговски старт на своята 5G мрежа.

 


Автор: Entrepreneur Team