Начало / Новини / Най-бързият начин за възстановяване на организма след настинка

Най-бързият начин за възстановяване на организма след настинка

 

В сезона на настинките и грипа надали има човек, който да бъде пощаден от течащ нос, температура, хрема, болки в мускулите и ставите. И след като те отминат като че целият организъм в изтощен и нямаме сила за нищо.

Ето защо на помощ идват няколко изпитани средства, които помагат за бързото възстановяване и влизане във форма.

Много вода/ чай

След температура организмът има нужда от много течности, за да успее да изхвърли бактериите и да се възстанови по – бързо. Затова приемът на много вода и плодов чай с мед е пътят към постигане на необходимата хидратация.

Пилешка супа

Тя е много хранителна, вкусна и засищаща. Подходяща е както при изтощен организъм, така и ако човек е имал проблеми със стомаха. Освен че ще стопли, пилешката супа ще зареди организма с необходимите минерали и соли, които се губят при потене.

Плодове

Дори да са само цитруси, няколко порции на ден са задължителни. Плодовете зареждат не само с витамин С, който е в основата на бързото възстановяване, но и помагат за хидратацията, пълни са с фибри и куп полезни антиоксиданти.

Физиологичен разтвор

Ако носът е запушен, назален спрей или капки може да облекчат състоянието. Физиологичният разтвор е безвреден и няма да увреди носната лигавица.

Гаргара със солена вода

Гаргарата с топла подсолена вода (половин чаена лъжичка сол на чаша) често помага на гърлото да се чувства по-добре, макар и временно. Добре е да се прави на всеки няколко часа или така. Той може също да предотврати по-нататъшна инфекция.

Повече сън

Здравият нощен сън ще помогне на тялото да се възстанови по-бързо. Сънят е пряко свързан с имунитета и за цялостното възстановяване. Топла вана, медитация или дихателни техники преди лягане ще помогнат за пълното отпускане.

 Без цигари

Димът може да раздразни дихателната система, като настинката продължи по-дълго и повишава риска от други респираторни инфекции.


Автор: Entrepreneur Team