Начало / Любопитно / Кога е време за нов DPF филтър

Кога е време за нов DPF филтър

car-1149997_640

 

Всеки собственик на автомобил е нужно да познава добре колата си. Трябва да знае какви са нейните части, как работи всяка една от тях, кога има нещо, което не функционира правилно. Колкото по-добре познавате своя автомобил, толкова по-лесно ще я поддържате и по-бързо ще разрешавате проблемите, свързани с нея, преди да са се превърнали в огромни щети. Всичко това се отнася и до DPF филтрите .

 

Какво е DPF филтър?

DPF филтърът е инсталиран след катализатора и представлява керамичен брикет. Така наречения филтър за твърди частици е иновативно решение, което си прилага в автомобили с дизелов двигател. Неговата основна цел е като тази на катализатора, да намали вредните емисии. Това се случва като задържа всички твърди частици като сажди и изгорели газове.

В повечето случаи преди да се стигне до смяна на DPF филтъра, той се поддържа като се почиства редовно. Но както при колата, така и при филтъра за твърди частици идва момент, в който ще остарее и ще трябва да бъде заменен с нов.

Има три основни признака, които индикират, че е време за нов DPF филтър.

 

DPF филтърът често се регенерира

Повечето DPF филтри имат функцията да се самопочистват. Има два вида регенерация- активна и пасивна. Регенерацията на филтъра за твърди частици представлява мястото, където двигателя достига достатъчно висока температура, за да изгори всички излишни дизелови остатъци. При пасивната регенарация това се случва по време на дълго време на шофиране при високи скорости, а при активната- двигателят сам решава, че DPF филтърът има нужда от почистване и сам инициира този процес.

Когато автомобилът ви извършва активна регенерация, това ще се запише в блоковете за управление на двигателя. В допълнение се издава шум от вентилатора и се усеща остра миризма. Ако забележете, че често се претърпява регенерация на DPF филтъра, това означа, че най-вероятно филтъра не работи добре. Причината може да е сериозно запушване, което няма как да се разреши. В тези случаи е ясно, че колата ви има нужда от нов DPF филтър.

 

Бързо пълнене на DPF филтъра

В повечето случаи, когато DPF филтърът е запушен, почистването му успява да разреши проблема. По този начин много лесно може да поддържате доброто състояние на филтъра за твърди частици. Когато редовно почиствате вашия DPF филтър, вие предотвратявате събирането на дизелови сажди и други твърди частици.

Ако забележите, че вашият DPF филтър се пълни много бързо непосредствено след почистване, това може да е признак, че е повреден или се е деформирал поради топлината на запушването. Когато това се случи, то със сигурност значи, че е време да смените DPF филтъра с нов.

 

Не наблюдавате разлика в DPF филтъра при различното шофиране

Вашият начин на шофиране трябва пряко да влияе върху работата на вашия DPF филтър. Както вече споменахме, като общо правило, когато дизеловите автомобили се карат на дълъг път при по-висока скорост, DPF филтърът много лесно може да се регенерира. Това се случва благодарение на факта, че филтърът е изложен на топлина, която спомага за изгарянето по естествен начин на твърдите частици.

В случаите, когато колата се кара основно в градски условия и има постоянно спиране и стартиране, DPF филтърът не може да изгори добре твърдите частици. Именно затова ви препоръчваме да редувате градско шофиране с такова на дълъг път, за да може всички вредни сажди, които се намират във филтъра да изгорят.

В случай, че правите точно това, но без резултат, то значи вашия DPF филтър има спешна нужда от почистване или подмяна. Това зависи от факта колко голямо е запушването на филтъра.

Редовната поддръжка на DPF филтъра гарантира неговото правилно функциониране. В случай, че не сте сигурни дали вашият филтър има нужда от почистване или смяна, то ви препоръчваме да се обърнете към професионални техници, които да кажат дали има проблем и как би могъл да се реши той.


Автор: Entrepreneur Team