Начало / Новини / Пътят към разработването на игри

Пътят към разработването на игри

GameloftВ представата за създаването на видеоигри може да ви изникне картина с апартамент пълен с компютри, в който десетина души работят с минимални почивки върху поредното заглавие. Това доста наподобява историите, които Apple и Microsoft разказват за създаването на тези мега корпорации през средата на 70-те години на миналия век. И наистина е било така, но преди две десетилетия.

Сега разработването на игри изисква доста ресурси като големите издатели разполагат с десетки студиа, всяко от които има няколкостотин служители. Гейм индустрията е голям бизнес, което не изключва и малки независими създатели да се пробват да разчупят пазара със свои идеи. Включително и в момента има примери на нелоши и завършени игри, които са направени само от един- единствен човек.

Големият въпрос и отговорът, който не е 42

Въпросът, който сигурно си задавате е – кой е най-добрият път към създаването на гейм заглавие? Дали можете да се впуснете директно в опитите си да направите нещо свое или първо трябва да минете през школовката на големите? Подобно на дилемата за собствения бизнес правилният отговор е – и двете. Добре е първо да започнете в някое от големите и утвърдени студиа. Така ще се запознаете с процесите, елементите на създаването на дадена игра и съответните инструменти.

Винаги можете директно да започнете разработката и сами, но ще се сблъскате с много повече проблеми, отколкото един голям разработчик. Не говорим само за по-големите мащаби и ресурси, а по-скоро за сравнително изчистения процес, който водещите в бранша са развили през годините.

Това е безценно ноу-хау, което дори и да не може да бъде приложено едно към едно, може да бъде адаптирано при различните подобни проекти. Погледът „от кухнята“ е безценен за всеки един бизнес. В гейм индустрията може да спести не само много главоболия, но пари и време. Разработването на една игра е изключително дълъг и времеемък процес, като може да нямате готов продукт с години.

Гейм школата в България

От миналата година в България има академия за гейм разработчици Arc Academy, но в случая няма да говорим за нея. Защото едно студио с повече от 15- годишна история е дало доста за местните създатели на игри. Когато Gameloft открива своето софийско звено, то не само привлича вниманието към България на други големи имена в индустрията, но успява да подготви доста кадри. Специалисти, които впоследствие създават свои екипи или се присъединяват към други.

През „Геймлофт София“ са минали повечето от големите имена в българския гейм сектор. Дори и някои да не признават за този факт. Студиото в центъра на столицата има голям принос за развитието на сектора. В момента „Геймлофт София“ разполага с над 200 специалисти, които отговарят за почти целия процес на разработка на една игра. Това включва от концептуалната част, през техническата и художествената, до поддръжката и маркетинга.

Работата в студио като „Геймлофт София“ не само ще ви запознае със света на гейм разработката, но и ще ви позволи да синхронизирате дейността си с множество екипи. Някои от тези екипи дори не са на същия континент.

След като натрупате този безценен опит, ще можете да се опитате да го приложите, ако не в собствено студио, то поне в някое независимо и изцяло българско.

 


Автор: Entrepreneur Team