Начало / Интервюта / Личности / Начините, по които технологията ще промени футбола през следващите 10 години

Начините, по които технологията ще промени футбола през следващите 10 години

Досега всички сме свикнали вече с технологията за голове. Технологичният напредък, към който мнозина бяха скептични , дори се страхуваха да влезе във футбола, всъщност се оказа много добро „ попадение“. Със сигурност най-очевидният напредък във футболните технологии би довел до въвеждането на настоящата технологична система от целеви линии във всички възможни подразделения и на всички възможни нива ?

Източник: Pixabay

Очевидно аматьорските лиги и неделните утринни изстрели на терена никога няма да могат да внесат това подобрение.

Какви обаче ще бъдат следващите иновации? И как ще изглежда световният футбол през 2025 г.?

Отваряме вратата към бъдещето.

 

Видеосъдия

 

Докато технологията  Goal-line  се справя само с факти – т.е. независимо дали е отбелязан или не гол, видео съдията се явява още един по-прецизен арбитър.

В подобни на крикет и ръгби съюзи – два съвсем различни спорта във футбола, разбира се – виждаме маргинални призиви „качи се горе“, изключително важно по искане на самите служители на мача, тъй като те се стремят да получат повече помощ за вземане на правилно решение в спорни ситуации.

Източник: Pixabay

В тези спортове обаче видеосъдията може да използва технологията за определяне на решения, които до голяма степен имат само двупосочен резултат при спорни ситуации. Съдиите ще трябва да се доверят много на довереното лице, което гледа клипа, за да им помогнат да помислят над своето решение отново и да го видят от различни ъгли.

Възходът и възходът на Google Glass

Google Glass дава възможност на футболистите да замерват своите способности по време на игра. Също така да ги съпоставят с представянето си преди седмица или месец. Виждали сме спортни отбори и играчи – като звезда на Аржентина Анхел Ди Мария, използващ Google Glass, за да анализират и развиват ефективността, а това изглежда само като тенденция, която ще продължи да се увеличава. Не е случайно, че националният му отбор е фаворит за спечелването на Копа Америка с коефициент 2.75 след тези усилени тренировки. Едва ли някога ще видим играч, на когото е позволено да използва устройството на терена, разбира се, но по време на тренировка това ще им позволи да се подготвят за мачовете и може би дори да подобрят представянето въз основа на придобити знания.

Клубовете ще използват социалните медии, за да изразят своето мнение

Официалните социални мрежи на футболните клубове като цяло са доста професионално ръководени. Тонът им е много сходен и, макар очевидно да подкрепят собствения си клуб, те не си позволяват груби изказвания, макар да са били ощетени в даден мач.

Често обаче това може да доведе до странно сравнение със самите клубове и трябва да се чудите, когато мениджъри като Жозе Моуриньо се заяждат и бълват по реферите, би ли получила по-ожесточена позиция в социалните медии от името на клуба?

Феновете имат повече права от всякога

Чрез специализирани приложения за мачове на телефоните си поддръжниците, присъстващи на стадион, могат да решат каква ще бъде музиката, която чуват преди мача, каква храна и напитки са на разположение за тях.

Кой знае, може би дори бихме могли да видим един клуб да отиде една крачка по-напред и да накара феновете да вземат решение за тактика, като по този начин изцяло заменят мениджъра?


Автор: Entrepreneur Team