Начало / Новини / С новини за три стартъпа започва третото издание на Предприемачи в науката

С новини за три стартъпа започва третото издание на Предприемачи в науката

 

Две компании са регистрирали учени, участници в единственото по рода си обучение Предприемачи в науката на фондация Карол Знание. Трета се подготвя и тя ще стартира с подкрепата на акселератор. Така третото издание на програмата ще започне с новината за три стартъпа, а лектори на откриващата среща ще са тримата носители на наградата Предприемач в науката.

Проектът започна преди две години, когато беше създадена и самата фондация. Форматът е разработен за учени и голяма част от обучителите са учени-предприемачи, които споделят опит и добри практики. Финалът на програмата е конкурс Предприемач в науката с награда 30 000 лв., а журито е съставено от лекторите.

Първият носител на наградата д-р Иван Лютаков разработва иновативно електронно хапче и е на път да регистрира своя компания с подкрепата на новия Innovation Starter Accelerator. Той ще бъде участник във втората кохорта на акселераторската програма и финансирането от там ще му помогне да премине към следваща фаза на разработката си – тестовете с животни.

Вторият конкурс Предприемач в науката отличи двама учени, които получиха по 15 000 лв. Единият от тях, докторантът по физика и авиоконструктор Недислав Веселинов,  в началото на юли регистрира първия стартъп, вдъхновен от програмата – Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“. В момента със средствата от наградата той произвежда частите за първия планетариум в София.

Няколко дни по-късно стана ясно, че има и втори стартъп. Авиоинженерът Стефан Христозов, участник във второто издание на Предприемачи в науката, е регистрирал „Безпилотни системи България“. Докторантът по безпилотни системи от Института по роботика на БАН дойде с тази идея в програмата и в конкурса участва с нея. Така първите реални учени-предприемачи от програмата се оказаха авиоконструктор и авиоинженер.

Третият носител на наградата Предприемач в науката разработва екологична батерия магнезий-въздух с индустриално приложение. Технологията позволява различни приложения и инж. Д-р Илиян Попов вече работи по конкретни идеи с други участници от програмата.

Както всяка година, така и сега, лектори в програмата ще се включват от различни точки на света. Сред впечатляващите имена на български учени от световна величина са тези на проф. Димитър Жечев, проф. Мартин Вечев и доц. Здравка Медарова. Първите двама са носители на наградата „Джон Атанасов“ и ще се включат от Швейцария – от Политехническия федерален институт в Лозана и от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, а доц. Медарова от Бостън, от Harvard Medical School. Всеки от тях освен кариера и световно признание има и стартъп, за който ще разкаже в третото издание на единствения по рода си формат у нас.

Проф. Мартин Вечев има докторантура от Кеймбридж. Сега с ръководения от него екип на Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на Eidgenössische Technische Hochschule Zürich разработва първия интуитивен език за програмиране за квантови компютри на високо ниво – Silq. Съосновател е на два стартъпа в Цюрих, единият от които спин-оф с ETH, университетът на Айнщайн. Тази компания, ChainSecurity, която работи в сферата на киберсигурността, в началото на годината беше придобита от PwC.

Проф. Димитър Жечев, харвардски възпитаник с докторантура от University of California, Бъркли, ръководи изследователска група в École polytechnique fédérale de Lausanne. Работи върху ECC криптография (Eliptic Curve Cryptography) – метод с публичен ключ, базиран на използването на елиптични криви върху крайни полета. Съоснованият от него стартъп първоначално е привлякъл 4 млн. USD от рискови инвеститори от Швейцария и САЩ, а в следващия етап на финансиране още 10 млн. USD, като голяма част от тях идват от JP Morgan.

Доц. Здравка Медарова е лауреат на международни награди заради изследванията си. Съосновател е на биофармацевтична компания, фокусирана върху откриването, разработването и комерсиализирането на средства за лечение на метастази на рак. Това прави работата ѝ уникална, тъй като до този момент няма лечение на метастази, а патентованата вече разработката на екипа на доц. Медарова е върху лекарство което спира и регресира метастазите

С кариера на учен-предприемач е и най-младият лектор на Предприемачи в науката –  Димитър Димов, който създава спин-оф с University of Exeter, откъдето има докторска степен по Нанотехнологии. Новата технология, за която получава патент и международно признание, е нов тип бетон (Concrene), подсилен с графен, който значително намалява въглеродните емисии. Той ще бъде лекторът на Предприемачи в науката от Лондон.

От Милано ще бъде участието на миналогодишния ментор Александър Маринов, който има два стартъпа, единият от които е Аmiko Digital Health. Фирмата има офиси в Обединеното кралство, Италия и Германия, и вече е глобален доставчик на дигитални терапии за хронични белодробни заболявания.

Програмата Предприемачи в науката започва на 23 септември, кандидатстването е отворено до края на август. Насочена е към докторанти и млади учени, защитили докторска степен през последните пет години.


Автор: Entrepreneur Team