Начало / Новини / Защо качествените гуми са важни за вашата безопасност

Защо качествените гуми са важни за вашата безопасност

traffic-4810193_640

Гумата е единствената част от автомобила, която осъществява пряк контакт с пътя. Ето защо правилната експлоатация и поддръжка на гумите, както и запознаването с техните характеристики е от основно значение, за да се гарантира безопасността във всяка ситуация, да се увеличи животът им и да спестите пари.

Сега, в началото на топлия сезон, е време да помислим и за смяна на зимните гуми с летни. Изборът на летни гуми е от съществено значение не само за вашата безопасност, но и на тази на вашите спътници и на другите участници в движението.

Летните гуми дават на автомобила онази сигурност в топлите месеци, каквато няма да намерите, ако използвате зимни или всесезонни гуми. Това се дължи на няколко основни характеристики. На първо място това е самият протектор на гумата. Този на летните гуми е относително по-твърд, но има свойството да омеква при по-висока температура. Освен това протекторът на летните гуми може да осигури сцепление с пътя дори и когато навън е проливен дъжд. Това се дължи на специалните слепващи агенти. Това е една от най-важните характеристики на летните гуми – те се адаптират еднакво добре както към сухи, така и към мокри пътни настилки.

Ако търсите качествени гуми, мястото от където може да намерите такива, е Примекс. Българската компания е лидер на родния пазар в областта на вноса и дистрибуцията на всякакъв вид гуми за леки, лекотоварни и товарни автомобили, автобуси, селскостопанска, строителна, индустриална и специализирана техника. Тя се радва на международно признание от страна на своите партньори – световно известни производители като Goodyear, Michelin, Pirelli, Hankook, Matador, Petlas и др.

Примекс разполага с търговски и сервизни центрове в цялата страна – София, Пловдив, Варна, Шумен, Бургас, Русе, Велико Търново и Добрич.

И така, какво е важно да знаете, за да имате безопасен път и да се радвате на сигурност по време на шофиране.

Странично маркиране

На страничната стена на гумата има няколко различни надписа. Освен името на марката и модела, размерът и характеристиките на гумите са отбелязани: номиналната ширина, пропорционалното съотношение на височината към широчината в процент, структурата или конструкцията (R – радиална гума), диаметърът на джантата и индексът на натоварване и скорост.

Налягане на гумите

Налягането на гумите оказва силно влияние върху безопасността и икономичността на превозното средство.
Следователно налягането в гумите, когато е студено (никога не се опитвайте да регулирате налягането, докато гумата е гореща), трябва да се проверява редовно (всеки месец), особено преди дълго пътуване.

Спирачният път е свързан с налягането в гумите. При скорост на движение от 100 км / ч спирачният път с правилно надути гуми ще бъде 40 м в сравнение с 42,4 м с недонапомпани гуми. Следователно производителността е подобрена с почти 6%, което е равно на 2,4 m.

Неправилното налягане причинява износване на гумите. Прекалено ниското налягане причинява износване на раменете и носи риск от структурно увреждане на гумата. Прекалено високото налягане води до износване в центъра на гумата.

Материал на изработка на гумите

Гумата е изработена от каучук, стомана и влакна. Стоманата и влакната са структурни материали, каучукът има функцията да ги предпазва от влиянието на околната среда. Самият каучук може да бъде повреден от химикали или други влияния на околната среда, като остри предмети, силни удари, прекомерно висока температура, които могат да причинят видими и невидими структурни дефекти.

Дълбочина на протектора

Дълбочината на протектора е съществен фактор за безопасността. Той има важно влияние върху контакта на автомобила със земята.

Сезонна смяна на гумите

Правилният избор на сезонни гуми е основен фактор за безопасното шофиране – летни гуми през лятото, зимни гуми през зимата. Спирачният път, сцеплението и стабилността – всички силно зависят от правилния избор.


Автор: Entrepreneur Team