Начало / Любопитно / Как да изберем вратовръзка в 3 лесни стъпки

Как да изберем вратовръзка в 3 лесни стъпки

Entrepreneur.bg_1

 

Когато обличаме костюм доста често вратовръзката ще е аксесоарът, който ще придаде цвят на цялостната визия. Докато костюмите са принципно сиви, тъмносини или черни, ризите сини или бели, вратовръзката е тази, която е по-цветна.

Понеже има толкова богат избор и много възможности при избора на вратовръзка, може да е много объркващо, коя да изберем. Тази статия ще ви помогне (надявам се) да изберете точнната вратовръзка.

  1. Шарка/Мотив

Вратовръзките са много и много различни шарки от раета, през точки до други геометрични и негеометрични шарки (пейсли мотив).

Как да подберем правилната вратовръзка ако имаме раиран костюм? А ако имаме карирана риза? Какви са правилата при съответсване на вратовръзка с дрехите?

Entrepreneur.bg_2Това, което трябва да запомним е дрехите да нямат един и същ размер шарка и до някава степен един и същи вид шарка.

Какво значи това? Размер на шарката е примерно, разтоянието между раетата на ризата ви. Подберете дрехите така, че разтоянието на ризата да не е същото като разтоянието на раетата на вратовръзката. Ако са едни и същи ще се получи оптическа илюзия, което е неблагоприятна за окото

За това фино раиран костюм с едро раирана риза и вратовръзка с негеометрича шарка, са доста добра комбинация.

Помнете, че ако всичките тези думи за различни шарки ви затрудняват, винаги можете да се обърнете към класиката – плътните цветове. Без каре, без рае, чисти цветове. Те могат да бъдат считани за по-скучни, но определено са сигурен вариант.

  1. Цвят

Тук първото нещо, което трябва да направим е да погледнем всичките цветове на облеклото ни. За да се уверим, че цветовете са хармонични. Ако нещо ни съмнява, просто сменяме цвета.

Как да съчетаем цветовете? От къде да започнем?

  1. Започнете с костюма. Той е най-голямата част от облеклото ви и же служи за основа.
  2. След това вземете няколко ризи в различни цветове. Бъдете сигурни, че цветовете подхождат на костюма.
  3. Последно, вземете няколко вратовръзки, коите се си харесали и вижте дали подхождат, както на костюма, така и на ризата.

Ще е очевидно ако цветовете не са хармонични. Ако все още сте несигурни можете да заложите на някой класически комбинации (който може да се считата за по-скучни). Черена, синя или черна вратовръзка, ще си подхождат за повечето тъмни костюми. Ризата – светлосиня или бяла.

Entrepreneur.bg_3

  1. Пропорция

Вратовръзките са различни спрямо размерите. Стандартните са широки около 9 см, тънките – по-малко от 7.5см и много широки – над 10см. Стандартните са най-сигурното решение и биха подхождали на повечето облекла и за доста от поводите. Тънките са по-ежедневни от другите видове.

Трябва да обърнете внимание на собствените си размери. Ако сте фин господин, може би тънката вратовръзка би била най-подходяща за вас, независимо от случея или облеклото. Ако сте по-едър българин – стандартна, а може би и голяма.

Entrepreneur.bg_4


Автор: Entrepreneur Team