Начало / Новини / Десет предимства на миграцията към “облачни” решения за бизнеса

Десет предимства на миграцията към “облачни” решения за бизнеса

 

 

Изискванията за социално дистанциране правят преминаването към cloud платформи много по-привлекателно за българските компании

 

През последните седмици бизнес организациите са поставени пред сериозно изпитание, а техните модели на работа се променят изключително динамично. Нуждата от социална изолация изведе на фокус различни технологии за отдалечена работа, а търсенето на “облачни” (cloud) решения вече отчита ръст.

 

“Действително отчитаме нараснал интерес към cloud миграцията от български фирми. Много от тях се интересуват от “облачните” решения преди всичко заради по-ниските разходи, но в последствие откриват редица други ползи, които са дори още по-важни и могат да повишат ефективността и гъвкавостта на компаниите, позволявайки им да преминат по-лесно през трудните времена” – споделя Момчил Зарев, Търговски директор на българската софтуерна компания Сирма Груп. Ето и кои са десетте ключови предимства на миграцията към “облачни” решения за бизнеса, според екипа на дружеството.

 

Лесен и сигурен достъп през всяка интернет връзка

 

Сред най-важните предимства на cloud технологиите e лесният отдалечен достъп до фирмените ресурси през всякаква интернет връзка, включително мобилна мрежа. Това обаче не е за сметка на сигурността – достъпът е криптиран, данните са защитени и се извършва автоматичен бекъп на информацията.

 

Скалируемост и лесно управление на растежа

 

Cloud решенията гарантират лесно управление на растежа – при увеличаване на работните места, преместване на офисите, разкриване на нови офиси и обекти, както и при закриването на такива. В тези случаи информационните системи на организацията не прекъсват своята работа, а също се спестяват и значителни разходи по преместване на скъпи съоръжения, като сървъри и мрежова инфраструктура. Когато екипът на компанията се увеличи, не се налагат инвестиции в скъпоструващи собствени сървъри и други системи.

 

Бърза реакция при кризи

 

Както е видно в настоящата ситуация, компаниите, чиито информационни активи са в “облака”, могат много по-бързо да реорганизират работата си и да изпратят своите служители да работят по домовете. Това гарантира непрекъсваемост на услугите, защото cloud миграцията позволява да екипът да работи от всякъде и по всяко време.

 

Висока сигурност и надеждност

 

Фирмите, избрали да мигрират към cloud платформи, постигат висока надеждност на предоставените услуги и сигурност на информационните системи. Центровете за данни, като този на Сирма Груп, например се одитират от редица институции и организации, които удостоверяват, че информацията в тях е защитена. Ето защо те инвестират в най-модерните и скъпи системи за информационна сигурност, а фирмите получават всички тези екстри срещу нисък месечен наем.

 

Поглед към бизнеса в реално време

 

Едно от основните предимства, които компаниите получават след миграцията си към cloud е постоянният достъп в реално време до всички бизнес данни. По този начин всеки собственик или ръководител на компания може да се информира за случващото се във фирмата му по всяко време на денонощието и от всяко устройство с право на достъп. Той може да получи всички необходими му данни директно на мобилния си телефон при гарантирана сигурност и надеждност на достъпа. Служителите, от своя страна, също могат да получат информация, но с ограничени права в зависимост от своите длъжности.

 

Бързо и лесно внедряване

 

При закупуване на стандартна ERP система фирмите минават през дълъг процес по внедряването й и обучението на персонала, което струва време и пари. Cloud решенията от своя страна дават възможност да се възползвате от предимствата на ERP много по-бързо – в рамките на 2-4 седмици. Те се внедряват лесно и се възприемат от екипите бързо.

 

Спестява разходи

 

Едно много съществено в настоящата ситуация предимство е, че миграцията към cloud решения спестява множество разходи. Сред тях са разходите за сървър, сървърна операционна система, база данни, мрежова инфраструктура, администриране и др. Софтуерните решения под наем като цяло излизат по-евтино, в сравнение с използването на собствена инфраструктура.

 

По-ниски капиталови разходи

 

При миграцията към cloud не съществува финансов риск, поради липсата на капиталови разходи за сървъри и други технологични решения. Цялата инфраструктура се използва под наем.

 

По-ниски разходи за ИТ екип

 

Много по-малко е и заплащането на висококвалифицирана работна ръка, тъй като компанията използва платформите под наем, а за тяхната поддръжка и развитие се грижи екипът на друга фирма. Не се налага да поддържате екип от скъпоструващи ИТ специалисти.

 

Улесняват стартирането на нов бизнес

 

Много стартиращи и малки компании избират още в началото да използват “облачни” решения, което улеснява дейността им и им спестява много разходи. Това им позволява още със създаването на фирмата да се възползват от висококачествени софтуерни системи, но заплащайки само за ресурса, който им е необходим.

 


Автор: Entrepreneur Team