Начало / All / „Геймлофт България“ и възможностите за IT специалистите в гейм индустрията

„Геймлофт България“ и възможностите за IT специалистите в гейм индустрията

imac-464737_640

Да кажем, че България е IT център на Балканите е като да открием топлата вода. Страната ни в рамките на последните две десетилетия успя да изгради все по-здрава екосистема от големи технологични компании, от развойни звена от стотици и хиляди служители, до малки стартъпи с дузина души екип. Някои от новите начинания вече привличат милиони долари и евро финансиране.

Тежката ситуация покрай пандемията с коронавируса може и да не навреди толкова силно на IT сектора в страната. Софтуерната индустрия, като цяло, е по-устойчива на различни кризи. Финансовата криза от 2008 г. даде силен тласък на България да се превърне първо основна технологична ауторсинг дестинация. Благодарение на качеството, което успяха да предоставят някои компании, те се изградиха като развойни звена. Сега, в условията на пандемията и блокадата покрай коронавуриса, IT секторът продължава да търси нови хора. Това е и индустрията, която успя да защити служителите си и да пренесе работата почти стопроцентово дистанционно.

Игрите в центъра на София

Блокирането на голяма част от физическата икономика изкарва на преден план дигиталната, което е златна възможност за всички технологични компании да развиват своя бизнес. Добър пример за това е гейм индустрията, която в момента заедно с видеострийминга бере плодовете на карантината. Не за всеки в България е известно, че страната ни разполага с пъстър списък от разработчици на видеоигри.

Едно от първите големи имена, които стъпват в София, е френският Gameloft, който е сред водещите създатели и издатели на мобилни заглавия. Това става в края на далечната 2004 г. и сега повече от 15 години по-късно местното звено разполага с над 200 служители. През този период „Геймлофт България“ става едно от водещите студиа във френската група.

То притежава ресурсите и компетенциите на почти пълния цикъл в разработката на една игра. От креативната и дизайнерска концепция, през механики, геймплей, програмиране и графична изработка, до художествена част, маркетинг и бизнес модели. „Геймлофт България“ стои зад направата на една от най-успешните игри на Gameloft – March of Empires. Друго силно заглавие на софийското студио е War Planet Online.

Търсят се програмисти

Програмистите са важен ресурс не само за традиционните софтуерни компании, но и за гейм студиата. По тази причина „Геймлофт България“ непрекъснато търси талантливи специалисти, които да могат да изградят техническата част на една игра. Едно от предимствата да работиш за гейм компания е, че крайният резултат на труда на стотици хора е ясно видим и лесно може да се оцени от крайните потребители.

Мобилните игри от своя страна са достъпни не само за запалените фенове, но и за по-широката публика. Така, винаги има шанс да зърнете заглавие, върху което сте работили на екрана на някой смартфон, докато пътувате в метрото например.

Ограниченията на умните телефони в сравнение с конзолите и настолните компютри, създават и различни предизвикателства спрямо традиционните софтуерни проекти, което също може да е ползотворен стимул за някои по-надъхани специалисти. Ако пък харесвате, видеоигри и ви е любопитна гейм индустрията – това може да бъде допълнителен бонус за вас.

Като част от френската група „Геймлофт България“ често работи с различни други звена и така можете да попаднете в проекти, които се разработват в няколко държави, а и нищо чудно – и на няколко континента.


Автор: Entrepreneur Team