Начало / All / 3 милиона евро инвестиция в български стартъп

3 милиона евро инвестиция в български стартъп

Payhawk Team-3

Payhawk, корпоративната карта, която автоматизира управлението на всякакъв вид бизнес разходи, обяви привличането на инвестиция от 6 милиона лева във втори сийд рунд. Инвестиционният рунд е воден от западноевропейския фонд Earlybird Digital East Fund. В него участват още Берлинският фонд TinyVC, както и водещи експерти от финансовия сектор като Марк Антипоф, бивш търговски директор на VISA Европа, и Кийт Робинсън, директор стратегическо развитие в Sage. Payhawk ще използва средствата да засили присъствието си на немския пазар, след като наскоро откри офис в Берлин.

Payhawk е уникална по рода си платформа, която позволява на финансовите директори и бизнес управленците да контролират целия разходен процес от едно място: от заявяване на средства през захранване на корпоративните карти, плащане и събиране на платежни документи до осчетоводяване в счетоводен софтуер и генериране на отчети в реално време. Payhawk не само запълва празнината между корпоративните карти и управлението на разходи, но и предоставя продукт работещ с традиционните банки.

В много компании управлението на разходи е все още твърде бюрократично, непрозрачно и изпълнено с канцеларска работа“, обяснява Христо Борисов, съосновател и изпълнителен директор на Payhawk. „Много служители са принудени да харчат лични средства, ръчно да следят разходи с вече остарели технологии, да попълват тромави разходни отчети и да чакат с месеци възстановяването на средства. Payhawk адресира точно тези предизвикателства и помага на бизнеса в трансформацията си към дигиталната ера – без хартия и без нуждата от смяна на банката“, допълва Борисов.

Към момента Payhawk обслужва клиенти в 14 европейски държави. Стартирала в София, България, компанията планира през пролетта да изгради търговски офис в Берлин, от където да засили присъствието си на немския пазар. Финансовата инфраструктура в Германия е особено благодатна и позволява на Payhawk, посредством Европейската директива PSD2, да се интегрира с над 3000 местни банки. Допълнително, местни регулации позволяват на бизнеса да съхранява платежни документи в дигитални архиви по законосъобразен начин.

Необанките проправиха пътя към нов вид потребителско изживяване в света на плащанията“, казва Роланд Мангер, съосновател и партньор в Earlybird. “Изкуственият интелект и машинното обучение вече превъзхождат ръчната обработка на платежни документи, а клауд-базирани приложения за разходи съществуват вече цяло десетилетие. Payhawk комбинира най-доброто от съществуващите досега технологии като ги интегрира в платформа от ново поколение с неповторимо потребителско изживяване, без да задължава бизнеса да сменя банката си. “ Роланд допълва, „Впечатлени сме от силното продуктово ДНК на екипа и техния изявен фокус върху потребителското изживяване. Payhawk притежава огромен потенциал тъй като всеки бизнес има нужда от подобно решение. “

Възможността да използваме няколко валути и портфейли, без да се налага да захранваме всяка карта поотделно бе решаващо за нас. Също така автоматизацията и потребителското изживяване с Payhawk доведоха до това да сменим приложението, което използвахме преди. Вълнуваме се от продуктовите планове на компанията и очакваме с нетърпение новите функционалности, които ще издигнат разходните ни практики на друго ниво“, казва Хендрик Дроздоф, финансов директор на Matchmade, финландска инфлуенсър платформа с офиси в Берлин, Лос Анджелис и Шангхай.


Автор: Entrepreneur Team